Радев на въпрос на "Труд": Не съм казвал кой изтребител е по-добър и кой трябва да купим

Снимка: Денислав Стойчев

Никога като президент не съм казвал кой изтребител е по-добър и кой трябва да купим. Това заяви президентът Румен Радев на въпрос на "Труд" относно избора на нов тип изтребител, по време на брифинга за втората годишнина от встъпването му в длъжност.

Държавният глава обясни, че през 2012 г. е дал интервю, в което се е аргументирал, че офертата на Португалия и САЩ, за употребявани, но модернизирани Ф-16 МЛУ, единствена се е вместила във финансовата рамка в размер на 700 млн. лева, определена от правителството. Всички останали оферти за нови и втора ръка изтребители значително са я надхвърляли.

Винаги съм настоявал не за определен тип изтребител, а за това, че процедурата по неговия избор трябва да се основава на конкурсното начало и да е напълно прозрачна и обективна, каза президентът.

"Това, което казах тогава, бе, че е най-добре е да закупим нови Ф-18 или нови "Юрофайтър", но не можем да си  го позволим. Основната теза, която прокарах, е точно за избора на нов изтребител, а не  на стар Ф-16. Не аз съм сменял позицията си през годините, а други постоянно го правят", обясни той

"Помните как се казваше, че в никакъв случай не трябва да купим най-скъпите изтребители.  Какво се прави сега - точно обратното. За разлика от политиците лобисти аз не говоря за  изтребители", коментира Румен Радев.

Радев повтори тезата си, че конкурсът е опорочен. "Той започна като състезателна процедура, а приключи като фарс. Европейските партньори бяха използвани като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия партньор – САЩ, като му присъдиха служебна победа. Засипаха ни с всякакви заклинания, която бяха като димна завеса за реалните предложения, тъй като никой не разбра кой какво предлага. Беше изготвен документ с нереално съдържание, който да вкара в заблуда обществото и народните представители. Ние сами зачеркнахме критериите за състезателност, които да ни дадат най-добрите условия и сега отиваме в неизвестното и ще плащаме явно много повече“, заяви Радев.

По думите му, че правителството удобно е прехвърлило отговорността за избора на изтребител на парламента.

На въпрос дали не трябва процедурата да започне отначало, държавният глава изрази мнение, че това не е негов прерогатив, а единствено в правомощията на изпълнителната власт.

Той изрази съжаление, че докато преди се е говорило за икономическо сътрудничество при реализацията на проекта и ползите, които то може да донесе за родната икономика, сега тази тема вече е загърбена. "Ние сами я зачеркнахме", посочи Румен Радев.

 

Коментари

Задължително поле