Радев прати даренията за партии на КС (ОБЗОР)

Политическите партии затягат колана след орязването на държавната партийна субсидия. Снимка Пламен Стоименов

Президентът иска да бъдат обявени за противоконституционни новите текстове за финансиране от бизнеса

Започна затягане на коланите

Президентът Румен Радев поиска Конституционният съд (КС) да обяви за противоконституционни новите текстове в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс, които предвиждат дарения от бизнеса за партии­те.

Радев смята, че оспорените разпоредби застрашават устои на демокрацията и основни принципи в политическия живот на страната.

Държавният глава предупреждава, че съществува риск даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват предимно към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите.

Според него така се създават условия останалите, и особено малките партии, да бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Днес решението партиите да получават по 1 лв. за действителен глас вместо досегашните 11 лв., беше обнародвано в „Държавен вестник”.След орязването на държавната партийна субсидия партиите затегнаха коланите.

„Труд” научи, че се наложило столетницата да свие значително разноските си. БСП реже разходи в партийната телевизията и в червения вестник „Дума”. Очаква се да се стигне и до съкращения. Партийната администрация вече бе намалена с близо 100 души.

ГЕРБ също взеха мерки и вдигнаха членския внос, който беше в символичния размер от 2 лв. на година. Сега таксата за членовете на управляващата партия се определя по скала. “Труд” научи, че месечно евродепутатите ще плащат 500 лв., депутати и кметове на големи общини - по 100 лева, работещите ще заплащат 3 лв., а пенсионери и студенти - по 0,50 стотинки.

Проверка на „Труд” показа, че и ВМРО обмислят вдигане на членския внос, но засега не са предприети конкретни мерки, тъй като подобно решение трябва да се вземе от висшия партиен форум. Такъв още не е насрочен. Подобно решение не бе взето и от червените депутати на последния им Конгрес.

Коментари

Задължително поле