Вижте Мегз без капка грим (СНИМКА)

Борисов: Миграцията e приоритет за България, предвид географското ни разположение

ВСС отпусна допълнителни пари за експертизи на петричкия съд

В Ухан са регистрирани 195 случая на повторно заразяване с коронавирус

Метеоролози обясниха защо зимата е топла

Турски военен конвой влезе в сирийския град Идлиб

Задържаха шефката на Басейнова дирекция-Пловдив

Куентин Тарантино стана баща

Глобиха 58 пешеходци само за ден в Търновско Проверени са и 93 автомобила

Четвърта жертва на коронавируса в Италия

Спипаха шофьори с наркотици при акция в Търново и Лясковец

С 46 милиона лева обучават стиденти в реална работна среда

Премиерът: Броят на българите, завърнали у нас, расте около четири пъти по данни на НСИ

Младеж пострада при катастрофа в Търново Зад волана на колата е било 18-годишно момиче

Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус с премиера във великотърновския театър

Радев пред чуждите дипломати у нас: България е предсказуем и надежден партньор

Снимки: Денислав Стойчев

С разместването на световните политически и икономически центрове естествено нараства нестабилността. Това каза в обръщението си към посланиците президентът Румен Радев, който е домакин на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, в Националния исторически музей.

„Едва ли има по-подходящо място, където ние, българите, да посрещнем представителите на света. Добре дошли в музея на вековната българска история и култура. Изключително се радвам да видя всички вас, представителите на Дипломатическия корпус в България. Да приветствам с добре дошли тези, които връчиха своите акредитивни писма през изминалата година, и дори днес вашата бройка се увеличи с още четирима“, заяви президентът Радев.

„Измина една динамична година. Година, наситена с много събития. Тези събития в такава степен се застъпваха и като мащаб, и като време, че няма време за пълноценни коментари и анализи. Дори много от събитията тази година ни изненадваха“, подчерта той.

„С разместването на световните политически и икономически центрове естествено нараства нестабилността и в тази обстановка е истинско предизвикателство да реализираме пълноценна многостранна дипломация, защото изкушенията от едностранни действия с всички рискове, които произтичат от тях за сигурността, са факт“, допълни президентът.

Искам да ви уверя, а и вие го виждате ежедневно във вашата работа, че България е предсказуем и надежден партньор, каза той.

„България води политики за стабилност и сигурност. Политики в утвърждаване на диалога и сътрудничеството. Неслучайно от високата трибуна на 74-ата сесия на Организацията на обединените нации аз призовах отново за утвърждаване принципите на мултиматериализма. Настоях отново диалогът и сътрудничеството да бъдат водещи при решаване на всички предизвикателствата, пред които сме изправени., а те никак не са малко“, допълни президентът Радев.

„Светът днес се задъхва от конфликти, от терористични акции, религиозен фундаментализъм, климатични промени, които стават все по-приоритетни, защитата на правата на хората. Предизвикателствата, свързани с бедността и неравенствата, които пораждат голяма част от тези кризи“, каза още държавният глава.

„България е предсказуем съсед, който работи за защита на принципите на добросъседството и за развитие на динамични отношения с всички свои съседи. Западните Балкани продължават да бъдат във фокуса на българската външна политика и ние продължаваме с всички възможни действия и инициативи да връщаме европейския и не само фокус в този регион, без който не може да има силна и просперираща Европа“, подчерта президентът Румен Радев.

Основно приоритетно направление остават нашето членство в Европейския съюз (ЕС) и конструктивният глас на България за утвърждаване на единството, за преодоляване на различията, за търсене на рационални пътища да решим предизвикателствата пред Съюза, заяви държавният глава.

„Предизвикателствата са най-вече пред механизмите, как ние взимаме решения и определяме нашите дългосрочни приоритети, защото „зелената сделка“ е само един от приоритетите на европейската политика. Приоритетите на ефективна и ефикасна европейска политика“, допълни той.

„Ние трябва да преодолеем и различията, но това няма да стане само с програми за социално и икономическо сближаване. Ние трябва да търсим начин да постигнем приближаване в образованието и научните изследвания, защото само успешното образование и наука могат да бъдат гарант за икономически просперитет“, каза още президентът Румен Радев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.