Радикалната екология

Защо зелените са против използването на атомна енергия

Новите интернационалисти са срещу новия десен национализъм

Мисля, че има връзка между глобалните промени, каквито са избирането на Тръмп, Брекзит или възхода на национализма, и движението „Бунт срещу изчезването“ (Extinction Rebellion) и Грета Тунберг. Аргументът, развит от Паскал във „Фанатизма на апокалипсиса“, е, че климатът се налага като проблем в края на Студената война. Аз самият бях алармист за Студената война и риска от ядрена война и когато тя приключи много рязко, си казах: „Къде отиде моят миленаризъм?“. Така че пренасочих страха си от края на света към страха от екологична катастрофа.

Днес сме свидетели на разпадането на глобалния политически ред с оттегляне в националните граници. Виждаме го с изтеглянето на САЩ от Близкия изток. „Бунт срещу изчезването“ и Грета са реакции на Тръмп и Брекзит, знак за паника сред прогресистите, интернационалистите и космополитите срещу връщането към един десен национализъм.

Ако наистина сме загрижени за климата, ще поискаме изграждане на атомни централи, които произвеждат безвъглеродна енергия и целият свят да се вдъхнови от френския енергиен микс, в който ядрената енергия представлява над 70% от електроенергията. Но еколозите са против използването на атомна енергия!

Често апокалипсисът се разглежда като Армагедон, но в гръцката и в библейската мисъл апокалипсисът е откровение за нов свят, нов ред.

Тази екологична радикална левица засенчи умерената левица. Но тази радикална левица не съществува във вакуум, тя се заражда в контекст на връщане към национализма. Центърът залязва, докато крайностите се издигат. Този порив, както на крайната левица, така и на крайната десница, е белязан от носталгията. Вляво съжаляват за аграрния живот; вдясно - за златната епоха на индустриалните общества. Но никой не предлага визия за бъдещето. Моята утопия е общество с много енергия, белязано от скоростта, пътешествието и откритието... Това е футуристичен светоглед за бял град, който не е почернял от дима, защото използва атомна енергия. Но никой е говорител на тази визия!

* Авторът е съосновател на Breakthrough Institute и Environmental Progress. От списание “Поан”.

Коментари

Задължително поле