Ради Лазарова, носител на “Златна игла” 2019 с модни съвети за “Труд”: Розово и корал на почит в гардероба тази пролет

Институтът „Пантон” избра „жив корал” за цвят на 2019 г. Нюансът е по-мек от пастелните и неонови варианти.

Жълтото отново ще е актуално, но вече в малко по-наситени нюанси като патешко и лимоново, казва дизайнерката

Не съчетавайте фини материи с плетива

Свежи и пъстри цветове ще преобладават в гардероба ни през тази пролет. Новият сезон вече ни носи почти летни температури, затова е време да приберем дебелите черни палта и да се настроим на далеч по-цветна вълна. Хит ще бъдат пастелните нюанси на розовото във всякакви съчетания, както и светлосиньото.

“Интересно е, че както зимата, така и пролетта, жълтото ще е актуално, но вече в малко по-наситени цветове като патешко и лимоново. Оранжевото също. Цветът на годината е “жив корал” (living coral). Той е много интересен, много красив и нежен. В палитрата на прасковеното, но има лека щипка розово в него и много красиво се съчетава с екрю и светлосиво”, каза пред “Труд” Ради Лазарова, която преди дни спечели наградата на Академията за мода - “Златна игла” за млад дизайнер.

Тя подчерта, че този цвят отива единствено на момичета с по-тъмна кожа и не е подходящ за тези с по-светло лице, както и светла или руса коса. Но пък оранжевото и прасковено, както и тиквените нюанси ще бъдат много модерни, така че има много възможности за съчетания.

“Бялото е много интересен цвят. Първо, то е символ на елегантност и невинност, на чистота, прозрачност и светлина. Проблемът при бялото е, че не е подходящ за по-пухкави дами, което автоматично означава, че те трябва да внимават с него, тъй като то много ясно подчертава извивките на тялото. Но пък, ако една дама иска да наблегне примерно на горната част на тялото си може да си сложи бяла риза и задължително акцентът на цялостната визия, който привлича погледа е онази част, която сме акцентирали с бялото”, съветва младата дизайнерка.

Актуална ще бъде комбинацията на бежово с червено. Съчетава се и с деним, дали ще е с елече или в долната си част с вариации на дънки или пола, панталон с висока талия. Много са актуални палтата trench coat, като прозрачните им вариации ще се носят и през лятото. Прозрачните материи ще бъдат често срещани и през този сезон.

Ради Лазарова казва още, че трябва да сме много внимателни не само при подбора на цветовете, но и на материите.

“Плетените дрехи не бива да се съчетават с коприна. Например вечерна рокля от коприна не бива да се съчетава с плетиво. То е подходящо за дънки, панталони или пък поли, които са от малко по-плътен текстил. Тук бих добавила, че френската дантела в съчетание с кашмир в момента е много актуална като тенденция и изглежда много красиво. С това избягваме от общото правило”, казва дизайнерката.

Ако материята е много фина, задължително е дрехата да бъде конструирана по извивките на тялото, както и обратното – ако имаме плътна тъкан, това предполага по-свободна кройка и се използва повече във връхното облекло.

Колкото по-къса е полата, толкова по-дълго трябва да бъде палтото и обратното. Trench coat-а винаги е бил класика в дамския гардероб и наистина е изключително стилен завършек във визията.

 

Прическите са небрежни, балеажът остава на мода

Естествени визии при косата и грима

Тъмните цветове изискват повече макиаж по лицето

Прическата този сезон е изключително небрежна, дори и при официалните поводи. “Дизайнерите в повечето им артистични фотосесии акцентират върху тоалета. Косата е по-натурална като визия, с естествени тонове. За лятото ще имаме повече светли проблясъци като утвърденият вече балеаж и омбре, но като цяло на всяка дама различни неща й отиват”, казва Ради Лазарова.

През предстоящия сезон гримът също ще е деликатен. “В момента актуални са много телесни нюанси, пастелни тонове, много естественост. Гримът го има, но е направен да изглежда ненатрапчиво. Тежкият грим е за по-вечерни, официални случаи. Една официална рокля изисква малко по-засилен грим, тъй като, ако нямаме повече цвят, повече щрихи, дамата изглежда бледа.

Акцентира се върху роклята в този случай. Задачата на един дизайнер е, когато направи каквато и е да визия, за какъвто и да е случай, е да подчертае красотата на дамата, а не да изпъкне тоалетът. Поради тази причина, тъй като вечерните рокли обикновено са в по-тъмни цветове.

“В момента е много модерна като цвят червената круша - ако дамата е с такава тъмночервена рокля и ако не е гримирана с подходящи цветове, просто ще изглежда като болна”, обясни дизайнерката.

 

 

 

 

Вечерна визия

Избягвайте искрящи цветове за официални поводи

За парти комбинациите са далеч по-смели

Някои от най-актуалните цветове се оказват крайно неподходящи за вечерна визия, когато поводът е официален. Например искрящо жълто или наситено оранжево, както и искрящо зелено.

“Като цяло искрящите цветове не са подходящи за вечерните рокли. Те са забавление, парти, но не и за строго официален случай”, каза още Ради Лазарова. За дискотека правилата са естествено по-различни. Там може да сложим много блясък и екстравагантност.

Дизайнерката е категорична, че сакото е задължителна част от гардероба на всяка дама през предстоящия сезон.

“Този елемент придава стил и елегантност, даже съчетан с небрежни дънки и тениска. Имаме няколко вариации на сакото - едната е деловото, което би трябвало да е едноцветно, със строга кройка, дължината според индивидуалната структура и физика на притежателя. Но тук може да се комбинира с топ, елегантен панталон и права пола. Докато в ежедневието сакото вече може да се съчетава с миди-поли, които са една средна линия под коляното в А-линия или в пола тип Молив. Може да ги съчетаем и с протрити скъсани дънки, небрежен панталон, та даже и с панталон с паднало дъно. Позволява да се съчетава със спортно-елегантни обувки и с токчета, докато в деловия стил имаме задължително елегантни обувки с ток”, съветва Лазарова.

 

Грубите подметки се завръщат от 90-те

„Грозните“ маратонки са хит при обувките

Носете ги дори с рокля или пола

При обувките този сезон отново ще има за всеки по нещо. Хит са спортните модели, които са с високи, много груби подметки, известни като “ugly sneakers”.

“Грозните” обувки са нещо ново, което се появи по модните подиуми при последните колекции на най-известните брандове и бързо се превърнаха в любими на много знаменитости, фенове на по-спортната визия. Те всъщност са просто съвременен вариант на ретро моделите, които последно бяха модерни в началото на 90-те. Ако преди година, всички почитатели на сникърсите търсеха нещо по-семпло, сега искат големи и “грозни” обувки.

Смесването на стиловете тук е не само допустимо, но и препоръчително. Не се притеснявайте да обуете този тип обувки с по-елегантен панталон и дори с рокля, особено ако е под коляното. Бонбонените цветове, които споменахме при дрехите, се пренасят и при обувките - нежно розово, светлосиньо и коралово ще са сред най-актуалните. Един от най-женствените елементи през тази пролет ще са панделките и дантелите. Токовете ще са най-често квадратни и по-груби, но за официални случаи най-подходящ избор си остават класическите остри обувки с висок тънък ток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл