Радостин Чолаков - Родопският Бил Гейтс

На 15 години малко от тинейджърите знаят какво искат да правят с бъдещето си. Ние открихме един деветокласник от Родопското село Барутин, който е от онези малкото, с ясно разчертано бъдеще и път и вече е спряган от учителите си и от медиите за “Българският Стив Джобс” или “Бъдещият Бил Гейтс”, но той мисли, че има свой собствен път и е най-добре да си бъде “Бъдещият Радостин Чолаков”. А неговата задача е да изпълни това прозвище със стойност.

Радостин Чолаков учи в Математическата гимназия в Пловдив. Той вече има признание за постиженията си в областта на програмирането от софтуерния гигант “Гугъл” и е спечелил национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси едва на 15 години.

“Още от съвсем малък си бях така любопитен към всичко и експериментирах с какво ли не, което разбира се, е довеждало и до немалко пакости”, споделя Радостин за “Труд”. “И така една вечер, докато леля ми с мъжа є ни бяха на гости, се вгледах в работата им, а те ме запознаха с програмирането. Продължих да ровя и буквално “да се блъскам”, защото често нещата не се получаваха от първия път. Но с времето се научих да не бъда срамежлив, научих се как да намирам информация в интернет. Сам разбрах, че в днешния свят, ако сме упорити, искаме да направим нещо и търсим, можем да намерим всичко в тоз' интернет”.

Това се случило през 2018 г., когато вече Радостин натрупал доста опит в програмирането. Тогава забелязал обява на конкурс на Google за създаване на гласови приложения за техния асистент. Участвал, като разработил няколко свои програми. Критерият тогава бил, ако започне твоята разработка да се използва, например от 10 хил. души, ти присъждат награда. И той успял с една от своите програми да получи близо 2400 долара.

Ради споделя, че фактът, че е от малко село в Родопите, никога не го е спирало да мечтае. В момента точно една от идеите му се реализира, а именно разработката на нова платформа за езикова обработка, несъществуваща в този си вид на българския пазар, която ще включва в себе си и изкуствен интелект. “АзБуки.ML”. Тя представлява съвкупност от доста различни програми, които да анализират речта както граматично, така и смислово, за да извличат полезна информация от нея.

“Целта ми е да надградим съществуващи частични проучвания и научни разработки в сферата, за да създадем лесно достъпни инструменти (APIs) за компании, организации и ентусиасти. Такъв тип софтуер би имал множество разнообразни приложения в онлайн бизнеса и вече е добре развит за английския език от големите технологични гиганти. Липсата на поддръжка за българския език, обаче, е основният проблем, който се опитвам да реша със създаването на платформата”, споделя още Ради. Освен софтуера, той разработва и AnyGoal приложение, в което хората да си записват напредъка по дадени задачи.

Успехите за Радостин не спират до тук, а напротив всяка година той не спира да обира наградите в своята сфера, като за първи път получава ИТ оскар от Българската асоциация по информационни технологии. В началото на тази учебна година ученикът станал и първи в страната на ученическия турнир по информационни технологии “Джон Атанасов” с проекта AnyGoal. С негова разработка отборът му спечелил и първото място на един от най-големите хакатони в България - HackAUBG 3.0.

На наш въпрос дали разработва сам всичко, той казва, че в един обемен проект никога не можеш да разработиш абсолютно всичко сам, затова и има хора, които чрез експертизата си са помагали по един или друг начин на проектите му. Да вземем АзБуки.ML за пример. Аз разработвам софтуерната платформа, но разбира се, тук се изискват много знания и в сферата на лингвистиката, българската филология и т. н. Затова са ми помагали професори от БАН, университетски преподаватели, учители по български и много други, на които съм изключително благодарен.

 

Пример за другите деца

Радостин е от ярките положителни примери, които трябва да бъдат представяни, ако искаме повече деца да се занимават с роботика и изкуствен интелект в България. Радо има добри идеи и е винаги готов да помогне на други младежи, които да вървят по неговите стъпки.

Кристиян Михайлов - член на УС на ПАРА (Професионална Асоциация по Роботика и Автоматизация)

 

Трябва да има повече като него

Във времена, в които си задаваме въпроса: “Накъде отива този свят с тази днешната младеж?!?”, примери като Ради ни дават надежда, че светът не само ще го има след нас, но и ако има повече като него, то бъдещото общество ще е по-отговорно, солидарно и осъзнато. Именно тези качества демонстрират начина му на разсъждаване и действие, включително и в благотворителна насока.

Даниел Делибашев - основател на Фондация “Усмивка за Африка”

 

Хора като него се срещат изключително рядко

Хора като Радостин се срещат изключително рядко. Неговото желание да разбере света, да си поставя амбициозни цели и да действа активно, за да ги постигне, са качества, които все по-малко хора притежават. Задава се един нов свят и именно тези качества ще са нужни, за да бъде този свят място на просперитет, а не упадък.

Тодор Колев, технологичен предприемач

Иска да създаде софтуерна компания

“Не можем да предвиждаме бъдещето, но едно е сигурно - винаги ще продължавам да опитвам да реализирам целите си. А именно създаването на софтуерна компания, с успешни и широко използвани продукти, която да не отстъпва на сегашните гиганти например. Поддръжник съм на идеята, че няма значение от коя географска точка ще развиваш интернет идеите си и винаги съм искал да докажа, че и в България може да има “Силициева долина”. Но всичко е възможно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети