Разкриха далавери в още 13 болници (обзор)

Вече се водят над 20 дела за безстопанственост в здравни заведения в страната

Разследванията са възложени на НСлС

Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в държавни и общински болници в страната. След като в средата на март такива разследвания започнаха в “Пирогов” и още 6 здравни заведения, общият брой на подобни де­ла надхвърли 20.

Проверките на неизгодни договори за наеми на площи и апаратура, както и на споразумения за дублиране на дейности започна в края на 2017 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. За последните 4 месеца полицаи и служители на здравното министерство са проверили 329 договора. Към момента няма повдигнати обвинения към медицинските управители или други длъжностни лица.

Седем от болниците са в София – Пета градска, ИСУЛ, “Св. Анна” , Специализираната ортопедия в кв. Горна баня, Националната кардиология, Инфекциозна болница и Националната хематология. Останалите 6 здравни заведения са в градовете Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

Заради тяхната изключителна фактическа и правна сложност делата са възложени на следователи от Националната следствена служба и ще се наблюдават от Софийска градска прокуратура. Целта е да се избегнат съмненията за безпристрастност на магистратите от градовете, в които работят болниците.

Продължават и делата за далавери в болниците във Враца и Ловеч, които се водят от местните прокурори.

 

Главният прокурор:

Има скандални договори

“Наказателното преследване в болниците е за неизгодни договори, защото наистина има скандални договори, както и за безстопанственост. Това е решение, но то съвсем не е ключът към решаването на проблема”. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Той бе катeгоричен, че трябва да се преосмисли концепцията, по която здравните заведения сключват договори и отдават площи под наем, за да не се стига до порочната практика “болница в болницата”.

Цацаров даде пример с болнична аптека, дадена под наем за 50 лв. на година на частно здравно заведение, което също се помещава на територията на държавното заведение. Друг фрапиращ пример е за малка болница, която разполага с 4 линейки, но не ги използва.

Причината е, че има договор с транспортна фирма с частни линейки, която е собственост на зам.-управителя на здравното заведение, обясни Цацаров.

По думите му, всичко това се случва на гърба на честен и благороден труд на хората в бели престилки, които “не получават свестни заплати”. Той каза, че щетите са установени в доклади. На най-ниско ниво за малки болници са около 29 000 лв., но за по-големите, които отдават площи под наем, са за милиони левове.

“Когато две здравни заведения работят заедно – частното на територията на държавното, и в нарушение на закона и двете ползват паралелни или еднакви пътеки по НЗОК и пациентите съвсем съзнателно се насочват към частното заведение, ясно е каква ще бъде съдбата на държавното - бавно и спокойно то ще бъде погълнато от частното”, каза Цацаров.

 

Проверките продължават

15 обекта остават на мушка

Проверките на договори за възлагане и предоставяне на медицински услуги и наеми на площи и апаратура продължават в още 15 болници в страната, уточниха от прокуратурата. Сред тях са АГ-болниците “Майчин дом” (121 договора), “Св. София” (15) и “Шейново” (7), центровете за психично здраве в София (4), Пловдив (19), Университетската болница “Св. Иван Рилски” (77), болниците за белодробни (3) и детски заболявания (3) в София, онкологията в Хасково (42) и др. До два месеца проверките трябва да приключат.

 

Цацаров награди ученици за есета

Текстовете са издадени в книгата “Ако съм прокурор”

Главният прокурор Сотир Цацаров отличи ученици от пет столични гимназии за написани от тях есета. Той ги посрещна в зала “Тържествена” на Съдебната палата, където бе представен сборника със съчинения на гимназистите.

29-те есета са на няколко теми, свързани с фигурата на обвинителя и са обединени в книгата “Ако съм прокурор”.

Учениците и техните преподаватели бяха поздравени и от спецобвинител №1 Иван Гешев и говорителя на главния прокурор и ръководител на спецзвено “Антикорупция” към СГП Румяна Арнаудова. Главният прокурор Цацаров връчи удостоверения на авторите на текстовете и говори пред тях за професията на юристите. “Не ти избираш професията, а тя теб”, каза им той и отговори на техни въпроси и сподели своя професионален и житейски опит.

“Да видиш професията си през погледа на хора, които са в началото на своите големи житейски предизвикателства, е изключително вълнуващо. Да се опиташ да отговориш на въпросите, които те поставят, понякога е болезнено трудно”, призна главният прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право