Как се храни Брад Пит

Състоянието на Стефан Данаилов остава критично

Камарата на представителите в САЩ осъди изтеглянето на американските войски от Сирия

Балъков потушил скандал на полувремето

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британска телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Разликата между гръцките и нашите политици е от земята до небето Митингите за името на Македония в Атина и Солун са демонстрация на национализъм, но и на национално единство

Гърците за пореден път на 4 февруари в Атина показаха, че имат непоколебима воля да отстояват своите интереси, макар и крайно националистически, без да се съобразяват с мнението на каквито и да било столици или централи. Те потвърдиха многовековната практика в международните отношения, според която се уважават не само силните, но и достойните държави на световната сцена. Гърция не е от големите и силни страни, но винаги се е държала достойно. Затова, макар и една от най-критикуваните, тя е и сред най-уважаваните и ухажвани държави. И то, както от Вашингтон, Брюксел, Париж и Лондон, така и от Москва и Пекин. Няма държава в Европа, която повече да е критикувала Вашингтон от Гърция. Но и няма европейска страна, която да е получавала повече американска помощ от Атина.

Ръководена изключително от собствения си интерес, Гърция, макар и член на НАТО, провежда една високо професионална, балансирана, прагматична и строго подчинена на гръцките интереси, дори и грубо националистически, външна политика. А когато тези интереси са засегнати отвън, гръцките правителства, без колебание и без изключение, са влизали в остри международни конфликти. Така например, споровете с Турция по морската граница и някои острови са няколкократно прераствали в предвоенно напрежение между двете държави, включително и готовност за военен сблъсък.

Един от най-важните изводи от последния митинг в Атина е не само неговата многобройност, каквато вече е безпрецедентна за Европа, но и тесният контакт между политическия елит и обществеността. Гръцките политици винаги са разчитали на нея. От своя страна те са широко информирали всички свои сънародници за приоритетите на гръцката външна политика, за начините и средствата за отстояване на националните цели и идеали. Тази тясна връзка бе засвидетелствана от многобройните изявления на гръцки граждани, участници в митинга, които единодушно смятат Македония за изконна гръцка земя и името й не може, според тях, да бъде употребявано от Скопие.

Освен тясната връзка на политическия елит с гражданското общество от десетилетия се наблюдава едно координирано взаимодействие на самите политици, принадлежащи към различни партии, или споделящи противоположни убеждения или идеи. Не са рядкост и случаите, когато в интерес на Гърция управляващи и опозиция се договарят за съвместни действия и общи изяви, насочени срещу външни фактори, дори срещу ЕС или НАТО. Това вътрешнополитическо единство по ключови външни направления и въпроси свидетелства за отговорността на политическия елит към интересите на гръцката държава. Каквито и различия да имат гръцките партии в сферата от вътрешнополитически, социално-икономически или военен характер, то във външната политика техните позиции са единни. Точно това единство на политическите сили – от крайно десните до крайно левите, обяснява огромния брой участници в митингите, защитаващи гръцките позиции по определени въпроси.

Както сега, така и в миналото, Гърция е ръководена от опитни и обиграни политици и държавници, които провеждат далновидна, успешна и изгодна за гръцката държава външна политика. В резултат на това от водените през XX век пет войни Гърция е на страната на победителите в четири от тях и успява да удвои територията си.

Високото си професионално ниво, особено чувството за отговорност пред собствения си народ и държава, гръцкият ръководен екип показа в годините след Втората световна война и след кръвопролитната гражданска война. Въпреки многобройните жертви от двете страни и острата конфронтация сред гръцкото общество, политическият елит на Гърция успя да постигне впечатляващо национално помирение. Този исторически акт дава мощен тласък на националното сплотяване, на политическия и социално-икономическия просперитет на гръцката държава. Милионните митинги, провеждани в гръцката столица, са очевидна демонстрация на националното единство на гръцкия народ, макар и по един доста спорен от историческа и юридическа гледна въпрос, като например името „Македония“.

А имат ли право гърците да претендират за Македония като част от гръцката държава? Историческите свидетелства и факти дават отговор на този въпрос. До 1912 г. т.е. до Балканската война, над 60% от населението на Македония е с българско национално съзнание. След разделянето й Гърция получава Вардарския дял от около 32 хил. кв. км със 750 000 души българско население, Сърбия заграбва 25 хил. кв. км с 1 200 000 българи, а на България са отстъпени само 8 хил. кв. км с население от около 270 000 души. Веднага след Първата световна война българите в Егейска Македония стават славяногласни елини, т.е. гърци, а българите от Вардарска Македония – „прави сърби“. Наред с промяната на националността и имената върху българското население от Егейска и Вардарска Македония се упражнява брутален терор и са избити десетки хиляди с цел сломяване на българското национално съзнание.

След Втората световна война бруталната политика на обезбългаряване на Егейска и Вардарска Македония продължава, като жертвите надхвърлиха десетки хиляди. Поради огромната съпротива на българското население, останало в границите на Югославия, срещу посърбяването Белград е принуден да наложи македонизма като по-ефикасна форма за смазване на българския дух във Вардарска Македония.
Кратките исторически бележки категорично опровергават правото на Гърция да си присвоява и обявява Македония като древна гръцка земя. Освен констатациите и оценките на гръцката външна политика и на националистическите нагласи на гръцкото общество спорът между Атина и Скопие за името „Македония“ е повод да се хвърли поглед и върху българската външна политика. Колкото и тревожно да звучи, тя е доста по-различна, а в някои отношения и противоположна на тази, която провежда Гърция.

Факт е, че през последното столетие България е ръководена от едни от най-посредствените, най-сервилните и продажни политици в Европа. Резултатът от тяхната външна политика е смразяващ. Три последователно загубени големи войни, с огромни човешки, материални и териториални загуби. Случай без аналог в европейската история. А тази бездарна антинационална политика нанася тежки поражения върху българското национално съзнание и достойнство.

Българските политици провокират най-продължителната гражданска война сред българския народ, която налага дълбока разделителна линия сред обществото. Дори и през последните години българската политическа прослойка (не казвам „политически елит“, защото през последното столетие такъв в България не съществува) вместо да полага усилия да търси възможности за национално помирение, използва и дори подклажда конфронтацията, като най-ефикасно средство за налагане в политиката и спечелване на властта.
Българската външна политика почти винаги е била сфера табу за широката общественост, защото на нея управляващите са гледали не като сфера на отстояване на интересите на България, а като средство с външна помощ и благословия да се доберат до властови позиции и постове. Затова българите, дори голяма част от политиците, не познават важни страни от най-новата българска история. Те не познават дори и възникването, развитието и състоянието на Македонския въпрос. Затова, ако някой инициатор реши да свика митинг в подкрепа на българската позиция по Македония, то не един милион, а и хиляда човека няма да се съберат.

Маломерието на голяма част от българските политици е очевидно, а дребнотемието е смисълът на тяхното съществуване. Тях не ги вълнуват песимистичните прогнози за бъдещето на българския народ, а са се захванали да фалшифицират миналото и да идеологизират настоящето. Те се интересуват не от това, което е в интерес на българската държава, а как по-добре да угодят на външни сили. Всъщност, и това е най-голямата разлика между българската политическа прослойка и политическия елит на Гърция.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (37)

 1. Твърде идеалистично описано, но е вярно, че гърците не са шизота…

 2. ВЪПРОС КЪМ КАРАКАЧАНОВ: случайно да ти идва на ум, че гърците като сменят името на Македония, на практика изчезва и субекта, с който подписахме договора /уж да се подкрепяме/…??

  1. Глупости, как така изчезва, кръчмарски фолклор. Държавата си сменя името, не се сменя тя самата.

   А по същество. Тази статия е лоша, антибългарска и антимакедонска. Митингът в Атина е организиран от Всемакедонски конгрес (или съюз) гръцки, от Австралия. Този съюз има претенции за 700 гърци в Македония, за Битола, Струмица, Гевгелия, Велес, Петрич и Благоевград. От тези ли хора да вземаме пример. Смятам авторът за горната статия за малодушен човек. А дали е проруско ченге?

   1. Статията си е много хубава и показва как се отстоява национален интерес, вместо да се слугува на чужди лaйнeни ценности.
    Путин ти е крив, че след 50 години доброволно ще сте станали албанци…

 3. Другарю доцент,не 1 милион,2 милиона гърци да се вдигнат-важен е крайния резултат ! Това ,че се организират толкова бързо и протестират за щяло е нещяло ,не мисля ,че е кой знае какъв бабайтлък !

  1. така е… крайният резултат е важен. те и в холандия гласуват на референдуми „срещу“, ама рюте накрая подписва „за“ – демокрация е, какво да се прави.

   но не може да се отрече, че и гърците не са стадо говеда като холандците или нас.

 4. ГОСПОДИН ДОКТОР И ДОЦЕНТ ВЕЛИЧКОВ ! !ИМА ЕДНА ВАЖНА РАЗЛИКА , КОЯТО МНОЗИНА , В ТОВА ЧИСЛО И ВИЕ НЕ РАЗБИРАТЕ ИЛИ НЕ ИСКАТ ДА РАЗБЕРАТ . ГЪРЦИТЕ СА СИ ГЪРЦИ И ДАЖЕ ТУРЦИТЕ 400 ГОДИНИ НЕ СА УСПЯЛИ ДА ПРОМЕНЯТ .ТЕ И СЕГА ЕДИНСТВЕНО И САМО СИ ГОНЯТ ИНТЕРЕСИТЕ , ДОКАТО ВИЕ И ПОДОБНИ ВАМ УСЛУЖЛИВО 45 ГОДИНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРАВЕХТЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ !!!! ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ , Т-Е – РАБОЛЕПНО ПОДЧИНЕНИ НА СССР !!!! И СЛЕД КАТО ГИ НАПРАВИХТЕ ПОСЛУШКОВЦИ И ВЕРНОПОДАННИЦИНАО ЧУЖДА ДЪРЖАВА КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ТЯХ. ????? ДОБРЕ Е ДА СИ ОТГОВОРИТЕ САМ АКО НАИСТИНА ИСКАТЕ ДА ОТКРИЕТЕ РАЗЛИКАТА И ВЕРНИЯТ ОТГОВОР .
  С НАЙ ДОБРИ ПОЧИТАНИЯ

  1. ти кажи каква е разликата между интернационалистите и евроатлантиците… и да не забравиш хапчетата за шизофренията.

 5. Господине Јордан. Мислите дека Србите не можеле да не направат Срби, па за инает на Бугарите ги измислиле Македонците? Македонското прашање постои 200 години, а македонски народ не постои, па нели е малку парадоксално тоа. А за Грците тие изгледаат сплотени само од ваша бугарска перспектива. Зошто, не знам. Од наша, македонска сметаме дека само се малку исплашени.

 6. Господине Јордан. Мислите дека Србите не можеле да не направат Срби, па за инает на Бугарите ги измислиле Македонците? Македонското прашање постои 200 години, а македонски народ не постои, па нели е малку парадоксално тоа. А за Грците тие изгледаат сплотени само од ваша бугарска перспектива. Зошто, не знам. Од наша, македонска сметаме дека само се малку исплашени. Патем ме интересира од кој крај на Балканот се вашите предци?

  1. зоране, зоране, до 50 години ще се именувате доброволно албанци…

   1. Теменушка кажа дека во 2020 година, 25% од барателите на работа во Бугарија ќе бидат од ромска нациналност

    1. Може… това е съдбата на тези дето не си отстояват интереса, а попиват лaйнeните ценности на поръчкови дисиденти.

 7. Zoran ima pravo -chetete Yavorov – osven bulgari , grkomani, srbofili imalo i takiva koito vikali shtoto sa makedonci, a ne bulgari – oshte 1902/3 godina, ala bili malko , soshto 1895 god sa uchredeni Mladezhki makedonski druzhestva so spisanie Loza, sred koito i mladiot G Delchev , zabraneni ot St Stambolov. Komuniarite dorazviha tozi nov , veht ‘ makedonski identitet do nacia i drzhavnost. Nasha politicheska otgovornost e sega da priznaem ,realnostta’ i da se otvorim / opoznaem i pomagame za da nema novi nacionalni katastrofi i preselenia.

  1. Данчо делумно во право си до …забранени от Ст. Стамболов. Во продолжение не си во право до крај. Мојот прадедо бил Македонец и пред 1903 и пред Француската револуција и пред Манифестот на Маркс и пред Советите да го преминат Дунав. А народите не се од Адам и Ева, тие се појавуваат на историската сцена во еден историски период ( како на пр. вие Бугарите во 7 век кога го населувате Балканот и подоцна векови по ред станувате империја што е за почит ) во еден историски период некои народи и ги снемува од историската сцена. Нациите се производ на индустриската револуција. Иделогија не измислува народ. Ако знаете за некој друг народ што бил доразвиен од комуњарите кажете.

   1. Mene mi e drago koga Makedonia uspeva . Sega postoi suverenna, nezavisna Republika Makedonia – nashiot spor si e DOMASHEN, za masa ! Polna podkrepa za mladata Republika , a grcite da duvat supata . Trebe mazh kat Voivodata Apostol Petkov / Postol Voivoda !!!

    1. Токму така, браво! Но сега на сите ние потребен и Апостол Петков и Левски и Чавдар, ама и еден Елин Пелин! Но никако Стефан Богориди.

 8. Бългстските политици не могат и не трябва да се
  учат от гръцките дори и сръпските политици. Тези държави са рожба на европейските велики сили на
  18 -ти век. Нито Гърция, нито Сърбия е имало Възраждане..Тъй наречените национални борби започват съответно във влашко и белграддкия
  вилает, който е бил българска област през цялото
  срредновековое. Подстрекателите за тези бунтове
  са външни сили най много руски и английски и австроунгарски.
  Историческите граници на българския етнос са определени в резултат на вековната борба за църковна независимост с Патриаршията. В тази
  политическа барба, българските интелектуалци
  бяха сами и победиха. През 1871 година се появи
  Султанския ферман, който ошашави политическия
  елит на Европа. Това коренно измени целите на
  тъй наречения източен въпрос. До този момент
  идеята бе изграждане на нации, които да заемат
  териториите на болния чавек. Тази идея вече бе
  излишна. Появи се нов проблем БЪЛГАРИЯ.
  България не може да съществува в тези граници
  Българския етнос трябва дс бъде разкъсан и унищожен. Проблемът ни е.че нашите на близки
  роднини Русия ,Сърбия и сега българите от Македония са най големите ни врагове.

  1. Усещаш ли се колко е глупаво писанието ти?

 9. Зоранчо нито дядото ти ,нито прапрапрадядо ти са
  били македонци. И те като както моите дядовци са
  проклинали турските и патриаршииските събирачи
  на данаци (беглркчиите) и са се радвали на българските харамии( казвам харсмии защото,
  в нашия край на България ,предполагам и в твоя
  харамиите са били защитници на бедните не хайдутите крадци). На най голям почит са били
  българските революционери организирани от
  ТМРОО, ВМРОО и ВМРО. За тях и моя бащата и
  твоя баща и всички ние и бъдните покаления
  песни ще пеем и няма да ги забравим .
  Зоранчо сърбите не те направиха сърбин защотс
  българския дух в тебе е жив. Те успяха само до те направят мелез- българомразец, но това беше
  и целта им

  1. напротив вие заедно със сърбите направихте непоправими бели на македония и македонския народ…сърбия и българия действаха заедно срещу македония,документи колкото щеш…
   в този смисъл няма по-големи сърбомани от българите…
   при косовската криза 1999 г.българите казваха:сърбите са добре дошли,те са наши братя,шиптарите ги не щем…

  2. Јас не ги мразам Бугарите, а уште помалку Бугарките:)). Јас ги сакам расказите на Хајтов, хуморот на Алеко Константинов, ги сакам песните на Ботев, Габе. Го сакам Вазов итн. итн. Дали ти го сакаш Рацин или Петре М. Андреевски итн.

 10. това са изкуствени преговори водени от един посредник Матю Нимиц,чието място въобще не е в оон.ясно като бял ден,че нормален и трезвомислещ човек няма да се захване с проблема…какви преговори след като почти всички държави са я признали македония…става въпрос за геополитически сблъсък,шахматна дъска…

 11. ето какво казва една лелка протестираща лелка в атина:нека ония в скопие да четат нашата история!да не я крадат!историята не домат,че да се краде…да де лелче,те „скопияните“вашите учебници четат,където пише,че македонците са варвари,врагове на атина,а александър е имал за цел унищожението на елада,и по-скоро атина,затова той разграбва с войските си тива…

 12. Нашите политици са крадливи свине и -д-у-п-е-д-а-в-ц-и-, ние си ги знаем. Но си имат много фенове, защото ии народа е 80% лош матриял, който няма мисловна дейност.

 13. Защо ли тия ,,славяногласни елини» и ,,прави сърби» не са се ,, осъзнали» и не са се ,,върнали към корените си « както ,,направиха « циганите,помаците и турците?! И защо ли най голямата обида за македонеца е да го наречеш ,,бугарин»?! Що за идиоти сте да не разбирате,че никой не ще да се приобщи към ,,великата» ви нация?! Не ви ли омръзна да търчите по балканските села и паланки та даже и на север от Дунава ,до Мамалигария да търсите под дърво и камък човеци да ги обявявате за българи?! Каква е тая животинска страст да смятате,че сте нация от супермени и че всички по света трябва да умират да са част от нея?!Оставете най сетне и цигани и помаци и турци и македонци на мира! Нека всеки да е такъв какъвто е и какъвто се чувства! Живела Македония!

  1. Deliormanski, da ne si roda s kapitan Hristo Bardarov ot Razgrad ? Ili zabravi 1916 godina – bulgarski i turski divizii voyuvaha naedno v Dobrudja sreshtu rumanaci i rusi , a imashe i turski korpus v Makedonia po tui vreme . Enver Pasha i Kemal Mustafa Pasha mnogo ni iskaha za soyuznici i ,bratia’ togaz ! Zoshto!? Ti imash logichen um i shte se setish za otgovora !

  2. Браво брат! Се што кажа е така. Да си жив!

  3. Поздрав до Делиормански! Брат!

 14. А бе Данчо,ние говорим за трите новородени лъвчета на лъвицата Елза, а ти ,,ама затворили Айфеловата кула за посещения понеже се очаквал силен снеговалеж’’…

 15. Зоранчо, ти можеш да се чувстваш всякакъв ,
  това е твое свещено право, но не кради
  историята ми,

 16. Делиормански, пръснати сме защото сме на вратата на Европа, а от Азия винаги са идвали диви орди. Някога сме успявали да ги спрем (чети за хан Тервел и му посети новата църква в Мадара щом си от Лудогорието), понякога не сме и сме се спасявали по по-спокойни земи. Чужди народи обаче не сме побългарявали и християнизирали, не за нас казват хората като загубят нещо че е потурчено. А за българите в Македония се знае от самото начало на България, като идеш прочети надписа до Мадарския конник в който се говори за чичовците на хан Тервел в македонските земи. Ако имаш време разучи и откъде идва името на Хърватия, от същото време е. Ако търсиш истината разбира се, ако ти се говори на аба, карай.

 17. А бе Зоране, първо си виж името,вземи една македонска енциклопедия и ако намериш един известен македонец с името Зоран отпреди 1913 г. ми кажи.
  Това първо.
  Второ – няма друг народ на света който да си е сменил най-важната дума : Свобода. Цял век хиляди хора се борят за свободата на Македония с лозунга “Свобода или смърт”.
  Идва 1944 и почвате да пишете “Слобода или смрт” и се правите че нищо не е станало…
  Е станало е.

 18. Обичам историята ,историческите филми и книги,но нямам ни най малко претенции ,че съм ерудиран ,за да мога да споря по теми,станали стотици или хиляди години преди да съм се родил,а най вече от времето на Тервел.Много неща може да пише на Мадарския конник и даже може да са верни… ама може и да не са верни.Щом не отпреди хиляди години а само преди някакви си трийсетина години всички тия ,,твърди’’ доказателства, ,,намерени’’ в архивите за това,че турците в Б-я някога са били уж българи се оказаха скалъпени хартийки и измислени от вашите псевдоисторици- какво остава за някакви си скални надписи,написани еди кога си и неизвестно от еди кого си! Иди обясни това на някой македонец за това,че там пишело еди какво си и еди що си за ,,принадлежността’’ и ,,корените’’ на прадедите му! Той е осъзнал ролята си като член на някаква етническа група,щастлив и доволен е от вярата,религията,традициите,обичаите,историята,географията ,песните…въобще с всичко добро или лошо що е македонско и си е в мир с всичко това.Ако пък случайно някой момент в живота си почувства ,че всичко това му е чуждо,противно,елементарно или изостанало , никой няма да му пречи да се отлъчи ,,от стадото’’ и да се приобщи към някое друго-доброволно,без външно заставяне.Всичко това важи не само за македонците, но и за всички малцинства в Б-я,че и в света! А вашето насилствено,агресивно и варварско отношение към всички и всичко води само до самоизолация и ненавист от страна на тия,към които прилагате тия неприлягащи за 21-я век методи. Ее,оня правешкия идиот отдавна си замина и дето има една дума турците ,,сиктим сене’’ няма да можете да ги закачите, ама язък за обградените от вси страни душмани беззащитни македонци!

 19. Deliormanski, направи си ДНК тест. Този тест ще
  ти покаже колко процента в жилитети течи кръв
  наследена от най античните жители на Балканския , полуостров на Мала Азия, на Анадола и на Узбекистан, родно
  място на истинските турци , но не и на потурнаци

 20. ДНК теста даже и да покаже,че 100% съм индианец или патагонец или туземец от островите Бора Бора пак ще се чувствам стопроцентов турчин!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.