Разпитват свидетели, видели помагачите за атентата в Сарафово

В несебърски хотел наричали един от помагачите "Рико от Порто Рико"

Над 15 свидетели бяха разпитани от Специализирания съд в Бургас по делото за атентата в Сарафово. Съдът заседава в морския град за по-голямо улеснение на свидетелите, които са основно от Равда и Несебър. Бомбеният атентат стана на 18 юли 2012 г., в 17:23 часа местно време, при което загинаха 7 души и 35 бяха ранени.

Сред жертвите бяха петима израелски туристи от автобуса, шофьорът, който от летището трябвало да ги откара в хотела им в Слънчев бряг и атентаторът, който дефакто се самовзривил с раницата-бомба, която се опитвал да постави в багажното отделение. Тя гръмнала, след като била задействана дистанционно от двама съучастници на атентатора, които явно наблюдавали отстрани какво се случва. В момент, в който, няколко израелци се скарали с камикадзето, че ги прережда, те натиснали копчето и устройството се взривило.

Подсъдими задочно са двама ливански граждани - Мелиад Фарах /представял се и като Браян Джеремая/ и Хасан Ел Хадж Хасан /представял се и като Ралф Рико/, които вече над пет години се издирват с червена бюлетина на "Интерпол".

В сряда бяха разпитани хора, които са виждали и контактували с двамата помагачи. Николинка и Божидар Андрееви, собственици на семейния хотел "Андреев" в Несебър разказаха, че шест дни при тях е пребивавал Ралф Уилям Рико. Той представил лична карта от Мичиган, по време на регистрацията в хотела с това име. Не ядял свинско, а предимно сьомга и ходел с неизменна червена безбойлна шапка.

На снимката в личната карта бил с перука и шапка, а в Несебър-с къса коса, бил тъмничък, в никакъв случая бял, разказа хазяйката Андреева.Отначало казал, че ще остане само един ден, но после се върнал и в продължение на пет дни си плащал всяка сутрин в девет за престоя. Давал банкнота от 50 лева, връщали му 20 лева. Излизал след като плащал, обикновено с раница на гърба и следобед се връщал. Никой не го е виждал да говори по телефон, никога не поискал и интернет. С персонала разговарял, дори на шега му казвали "Рико от Порто Рико". Обяснявал, че в Несебър е "very nise", много хубаво и винаги бил много лъчезарен.

"В това време в Несебър имаше студенти от Дания, мислех, че той е студент. Понякога го виждах не с раницата, а с плажна кърпа на гърба, която впоследствие той остави в хотела, разказа още Николинка Андреева. Рико бил отседнал в хотелска стая номер 52, бил много лъчезарен. В деня на атентата излязъл по същото време и казал "чао". Обяснил, че си е намерил изгодни самолетни билети от Варна и ще пътува.

"Чак когато в пресата излезе същата снимка, тогава установих, че това е той", обясни свидетелката.

Коментари

Задължително поле