Разпродават дребен бизнес на безценица

Снимка: Alo.bg
Собственици на помещения в Капана също пускат ниски оферти с надеждата за някакви доходи.

COVID-19 изкара ресторанти, кафенета и билярдни зали за продан

В София наемите паднаха двойно, търсенето е 80 процента по-ниско от преди пандемията

Изключително драматичен е пазарът на бизнес имотите, както по отношение на наемите, така и на продажбите. Сривовете в цените са заради несигурността, а в обявите за продажби присъстват от тенискортове, до кафенета и фитнес зали. Но въпреки спада в цените, сделките с бизнес имоти са поне 50 процента надолу. Това коментираха пред „Труд” мениджъри от няколко водещи брокерски агенции в страната.

„Търсенето на наем на бизнес имоти преживява спад от поне 80 процента в сравнение с офертите от преди пандемията. Става дума за офиси, магазини, аптеки, складове, бизнес сгради, а цената на квадратурата в София, в централните райони вече е около 15 евро за квадратен метър”, коментира пред „Труд” Йорданка Рангелова, мениджър „Наеми и бизнес имоти” в агенция „Адрес”. За сравнение, преди пандемията от коронавирус цените са били между 20 и 30 евро на квадратен метър. За да не губят доход от собствеността, която имат, хората се принуждават да я отдават на много по-ниска цена”, допълни Рангелова. По думите ѝ таксите за поддръжки също са много ниски. Задържа се като тенденция и скъсяването на сроковете за наем в договорите. Ако по-рано бизнес имотите са се отдавали под наем за период от 5-10 години, то сега договорите се подписват за 12 или 24 месеца, отбеляза още Йорданка Рангелова.

 

В Благоевград десетки са обявите да продажба на заведения за хранене, кафенета, билярд клубове или пицарии. Повечето от собствениците са обявили, че продават помещенията заедно с обзавеждането и разрешителните. Така, че който реши да купува, може още на следващия ден да влиза с персонал и да работи.

Цените за продажба варират от 520 евро до 1300 евро на квадратен метър в зависимост от локацията, обзавеждането, квадратурата, екстрите. Повечето от продаваните заведения се намират в широкия център на града или пък са част от бизнес сгради.

Според брокери от Пиринско доста от собствениците имат кредити и задължения, които не могат да обслужват и затова са се решили на крайната стъпка за продажба. Обявени за продан заведения, ресторанти и магазинчета има и в курортите Банско и Сандански. Там цените са по договаряне и падат до 300-400 евро на квадратен метър.

Под тепетата

В Пловдив бягат от вендинг машините

На пазара има и цех за колбаси

Ваня Недялкова
ТРУД, Пловдив

Кафенета и клубове масово се продават в Пловдив, но не като помещения, а като бизнес. Обичайно това правят наематели, които заради затварянето на заведенията не могат да издържат финансово и решават да продадат дейността си. Сред офертите са дори 2 заведения в известния в цялата страна квартал „Капана”. Едното е напълно оборудван и с всички документи и разрешителни кафе-бар. Площта му е 120 кв. м, а посочената в обявата цена е 43 000 лв.

Продават се и кафе-сладкарници, за които се твърди, че може да отворят още в деня след падането на ограниченията. В обявите се предлага и магазин за плодове, зеленчуци, насипни ядки, кафе и фрешове - също с цялостно оборудване. Търговският обект е 45 квадрата и досегашният му наемател иска за него 20 000 лв. Допълнително предлага и микробуса, който е зареждал магазина, и уточнява, че „бизнесът се продава заради по-изгодни условия в друго мое начинание”.

Сред интересните оферти е продажбата на вендинг бизнес. Машините за кафе и продажба на безалкохолни и пакетирани храни като солети и вафли се намират в най-голямата административна сграда на главната улица в Пловдив. „Двата автомата са единствените в сградата на 4 етажа с офиси и адвокатски кантори”, уточнява притежателят на този бизнес.

Продават се и производствени помещения, след които цех за колбаси в Асеновград. Продажбата на бизнес тече през сайтовете за обяви, масово в офертите се уточнява, че посредничеството на агенции е нежелано.

Капанчета на плажа пустеят

Тенис комплекс с пет корта търси купувач

Мария Кехайова
ТРУД, Бургас

В Бургас ври от обяви за продажби на кафенета, ресторанти, сладкарници и дори тенис корт. Последният 975 квадратни метра, в квартал Долно Езерово и е обявен за 888 000 евро. Имотът разполага с паркинг 1000 квадратни метра, четири покрити и един открит корт, като покритите имат отоплителна и поливна система.

Механи и офиси вървят с персонала

Търгуват адвокатски кантори и паметник на културата

Цветелина Георгиева
ТРУД, Шумен

Десетки оферти за продажба на офиси, търговски площи, заведения и хотели излязоха на пазара на имоти в Шумен през миналата година. Сред офертите има и адвокатски кантори за продан.

Обявена е и емблематична сграда, паметник на културата, на три етажа в идеален център, а цената е 1 млн. лева за близо 400 кв. м.

Офертите са много, но купувачи няма, коментират брокери на недвижими имоти. Наемите от 200 лв. месечно, сега са около 130 лв.

Който е решил сега да купува заведение, може да избира от разработени кафенета до хитови механи по кварталите на Шумен, заедно с персонала. Цените при тях изненадващо са под 1000 лв./кв. м. Дори за атрактивен имот, съчетание от конферентни зали, офиси и заведение на централен булевард, при който цената е паднала до 820 лв./кв. м. Няколко по-малки семейни хотели в Шумен са обявени също за продан.

В курортите край Варна

Хотели на първа линия също с оценка

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

Ръст на офертите за продажби на магазини и заведения отчитат брокери във Варна. Заради коронакризата и отчайващо слабия летен сезон се множат и предложенията за продажби на хотели в курортите край града. На Златни пясъци и в съседната местност „Кабакум” на тезгяха са извадени над 25 хотела, показва справка в сайтовете за недвижими имоти. Два от тях са на първа линия и са с над 120 стаи. Единият се продава за 4,9 млн. евро, а за другия е посочена цена по договаряне. Такъв вариант е избрал и стопанин на популярно заведение на пъпа на курорта. На търговската улица на Златни пясъци се предлагат магазини, СПА-център и дори боулинг зала за 534 000 евро. 100 000 евро по-малко иска собственик на заведение до централния хотел „Интернационал”. Голямо е предлагането и в курортните местности „Ален мак”, „Евксиноград” и „Траката”, където се търсят купувачи за над 30 малки хотелчета.

В повечето оферти пише, че обектите са разработени, а в някои е посочено, че са подходящи за хоспис. Въпреки това този тип сделки са трудно осъществими, тъй като цените на хотелите се определят не на квадрат, а на база доказана доходност. Ако тя е под 7-8%, инвеститори липсват, обясни пред „Труд” Добромир Ганев, председател на УС на НСНИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи