Разрешават прогнози в дните на размисъл и вот

Агитацията по време на кампанията остава само на български език

Машините за гласуване може да повторят гафа с винетките

Социологически проучвания и допитвания да бъдат оповестявани в деня за размисъл и в изборния ден, гласува правната комисия в НС. Предложението бе на Диана Саватева от ГЕРБ. Според нея било по-добре вместо комични иносказателни класации да има официална информация в медиите.

Професор Михаил Константинов каза, че предложението има още един плюс – ще стане ясно чия прогноза е най-точна и това ще повиши доверието към социологическите агенции, които са познали резултатите. Християн Митев от ОП обяви, че са против. Според тях социолозите не носели отговорност и имало опасност да правят внушение, които да доведат до изкривяване на резултатите. От ДПС също заявиха, че са против. Гласовете “за” в правна комисия по предложението на Саватева взеха превес.

Преференциите за отделните кандидати ще останат в бюлетините за избори, но ще започват с различни от номерата на партиите. Това е решението на депутатите от правната комисия, което трябва да бъде гласувано и в пленарна зала при окончателното гласуване на Изборния кодекс.

Целта на промените в бюлетината беше да се пресече т.нар. феномен 15/15, с който листите се пренареждат, когато хората гласуват за номера на съответната партия, но отбележат повторно същото число в списъка с кандидати. През 2014 година на европейските избори БСП беше с номер 15, а сегашният евродепутат Момчил Неков също беше под номер 15 в листата на социалистите.

Централната избирателна комисия въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия брой секции. За всички следващи избори Централната избирателна комисия ще увеличава машините във всички секции, с изключение на подвижни секции, тези извън страната, лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги и намиращи се в плавателни съдове секции.

След изборите за членове на Европейски парламент през месец май 2019 г. гласуването не може да бъде комбинирано и се извършва само машинно. Инж. Александър Чобанов – председател на Консорциум “Математици, Информатици и Роботици без граници” - Български машини за гласуване и партньори (МИРБГ-БМГ) предупреди депутатите, че с машинното гласуване може да се получи като с винетките. Той обясни, че 40 дни са необходими за доставка на монитори за машините и призова час по-скоро да бъде обявена обществена поръчка.

Агитацията по време на предизборна кампания остава само на български език. Правната комисия отхвърли предложението на Хамид Хамид от ДПС да има превод, когато ораторите агитират на друг език. Той пожела на ГЕРБ шпицкандидата на ЕНП за шеф на ЕК Манфред Вебер до евроизборите да научи български език.

 

Решение

Няма да има публичен регистър

Няма да има публичен регистър на избирателите и актуализация на избирателните списъци.

Това решиха депутатите от правна комисия. Предложението бе на лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители от БСП.

Текстът предвиждаше до 28 февруари 2019 г. общинските администрации да предадат на ЦИК избирателните списъци с гражданите, упражнили свето право на глас в парламентарните избори от 26 март 2017 г.

От опозицията искаха още в срок до 20 март 2019 г. ЦИК да извърши проверка на данните в списъците с данните в регистъра на населението и да ги актуализира.

Идеята за активна регистрация на избирателите, която сега предлагат БСП, бе отхвърлена от Конституционния съд, заяви Данаил Кирилов.

 

Вариант

Нов състав на ЦИК - най-рано за местния вот

В момента не е подходящо да се сменя състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), тъй като до европейските избори има по-малко от сто дни. След гласуването за нови евродепутати обаче, Народното събрание може да започне процедура за избор на нов състав на ЦИК. Този вариант очерта като най-реалистичен председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Припомняме, че миналата седмица от БСП настояха парламентът да започне процедура за избор на нов състав на ЦИК, тъй като мандатът на сегашната изтича през месец март. Като аргумент да се запази сегашната ЦИК управляващите посочиха и факта, че в този й състав тя е избрана по време на управлението на социалистите.

Депутатите от правната комисия приеха промени в Изборния кодекс, който да позволява на избирателните комисии да вземат решение с обикновено мнозинство от повече от половината членове. До тази корекция се стигна след като председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков даде пример как в досегашния си вид текстът, който посочва 2/3 мнозинство, на практика блокира решенията на голяма част от комисиите, в т.ч. и ЦИК.

Предложението за обикновено мнозинство дойде от ГЕРБ, а след приемането му депутатът от БСП Крум Зарков предупреди, че социалистите ще сезират за поправката Конституционния съд.

От ВАС посочиха, че промяната касае дори регистрацията на даден кандидат и посочиха примерен казус “Подадени са документи за регистрация на кандидат, но комисията я отхвърля. Решението се жали и се връща от ВАС към ЦИК, но изборният процес върви по една хронограма и времето тече. Въпросът е, че ако един кандидат се лиши да участва в изборите, то той остава неригистриран”.

 

Технологии

Мобилно приложение ни напомня да отидем до урните

Информира за всички важни събития

Европейският парламент пусна мобилно приложение на всичките използвани 24 езика в Европейския съюз, чрез което гражданите от страните-членки могат да се информират за всички важни събития. Приложението Citizens’ App е безплатно и е достъпно чрез Apple Store и Google Play. С наближаването на датите на европейските избори приложението ще напомня на гражданите да отидат до урните. Чрез него се предоставя мултимедийно съдържание, като видеоматериали, подкастове и слайдшоу. Мобилната платформа вече показва всички предстоящи събития във връзка с евровота във всички държави. Припомняме, че европейските избори ще се проведат в отделните страни в датите между 23 и 26 май 2019 година. Броят на евродепутатите за следващия мандат ще бъде намален от 751 на 705 заради излизането на Великобритания от ЕС.

 

Уседналостта пак ще е 6 месеца

Българите в чужбина остават разделени

Българите, живеещи в чужбина, остават разделени на две категории - на такива в ЕС и извън пределите на Европа.

Правната комисия отхвърли предложението на ДПС в страните извън общността да се откриват секции по преценка на ръководителя на дипломатическите и консулските представителства “въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите в предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40”. Депутатът Хамид Хамид припомни, че в момента извън България живеят над 2 млн. българи, като половината от тях са избрали страни извън ЕС. Към тях ще трябва да се добавят и гражданите на Великобритания”, предупреди той. Шефът на правната комисия предложи към правилата за гласуване в държави от ЕС да се добави и Великобритания, но след като бе иронизиран, се отказа от идеята.

Правната комисия отхвърли и друго предложение на ДПС - за отпадане принципа на шестмесечна уседналост при местните избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика