Разрив в ЕС заради новия бюджет

Утре Еврокомисията ще представи рамка за периода 2021-2027 г.

Утре Еврокомисията ще представи първите си планове за бюджет на ЕС от над 1 трилион евро за периода 2021-2027 г. след напускането на Великобритания, който заплашва да задълбочи различията в общността, предаде АФП.

Очаква се намалените земеделски субсидии да разгневят френските фермери, а обвързването на кохезионните фондове с върховенството на закона вече буди недоволството на източните страни членки. Тези фондове са около 35% от общия бюджет, а мнозинството от средствата отиват в по-бедните бивши соцдържави. Полша и Унгария, които Брюксел критикува за проблеми с демокрацията, заявяват, че недоволството се дължи на нежеланието им да приемат преселници.

Високопоставен източник от ЕК потвърди, че ще има условия за получаването на кохезионни фондове “заради флирта на някои лидери с непривични за общността ценности”, в намек към “нелибералната демокрация” на унгарския премиер Орбан. “А това е много по-голяма заплаха за Европа от Брекзит”, коментира източникът.

Отделно Австрия и Холандия са против искането за увеличаване на националния принос към бюджета, докато Франция и Германия са готови на по-висока вноска. Всички тези различия едва ли ще позволят постигането на съгласие преди евроизборите през май 2019 г., каквато е целта на ЕК.

Бюджетният еврокомисар Гюнтер Йотингер, който ще представи предложенията за новата рамка, заявява, че са нужни строги мерки за запълване на “дупката” от 12-14 млрд. евро след Брекзит.

Коментари

Задължително поле