Разселват 1500 фазана и 1600 пъстърви в Търновско

1500 фазана и 1600 пъстърви ще разселят от Ловно – рибарското дружество във Велико Търново през този сезон. Първите 60 фазанчета вече са пуснати  във волиери за адаптация на дивеч в землището на великотърновското село Хотница. До края на тази седмица и останалите птици ще бъдат разпределени в още 16 волиера в района.

В събота официално се открива ловът на пернат дивеч. Първите 90-дневни фазанчета вече се адаптират към естествените природни условия. Престоят им в огражденията  ще трае около 20 дни, когато се очаква постепенно да започнат да отлитат и да се саморазселват.

По думите на Кирил Бояджиев от Ловно-рибарското дружество „Сокол“ в старата столица, ловците от сдружението са длъжни да извършват това според Националната програма за разселване на дивеча. Важна особеност на процеса е, производителят, който отглежда птицата, следва да издаде сертификат за това, че тя е здрава.

„В България ежегодно се разселват над 150 000 дивечови птици. Искаме с това да покажем освен, че сме консуматори на дивеч, ние го произвеждаме, грижим се за него, съхраняваме го, за да може като влезе в природата дивечовата птица, да даде потомство, да се развива, да се размножава”, обяснява Борислав Бечев, производител на фазани.

Освен ловни фазани, от дружеството са разселили и 1600 малки пъстърви около Хотнишките водопади.

„Рибките са от вида „балканска пъстърва“ Трябва да се следи за подходящата температура на водата, когато се прави зарибяването”, казва Кирил Бояджиев.

Рибките трябва да се спускат плавно във  водата, която не трябва да е повече от 16 градуса.trvtva40

Коментари

Задължително поле