На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Разходите за труд нараснаха с 13 на сто Най-голямо е увеличението на заплатите на учителите

Разходите за труд в индустрията са нараснали с 11,4% на годишна база, а в строителството – с 8,4%.

В строителството повишението е най-малко

Разходите на фирмите за един час работа на наетите от тях хора нарастват с 12,9% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, обявиха от НСИ. Увеличението на разходите за труд е най-голямо в услугите – с 13,1%, заетите в индустрията получават с 11,4% повече, а най-малък е ръстът в строителството – с 8,4%.

В отделните сфери на икономиката най-голям е ръстът на възнагражденията в образованието – със 17,9% на годишна база. Това е резултат на предприетите мерки от правителството за увеличение на учителските заплати. На второ място е секторът операции с недвижими имоти, където разходите за труд за нарастват с 16,9%. Заплатите в сектора са свързани с реализираните сделки с имоти. Сериозното увеличение на доходите в бранша показва ръст и на покупките на жилища.

На трето място по увеличение на заплатите се нареждат заетите в сектора държавно управление. Разходите за един час труд на чиновниците са нараснали с 15,6%.

Заплатите на програмистите също продължават бързо да нарастват като причината за това е дефицитът на кадри в бранша. През първото тримесечие разходите за труд в сектора „създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ се увеличават с 14,6%. Топ пет по ръст на заплатите се допълва от заетите в сектора „хотелиерство и ресторантьорство“, където увеличението е с 14,4%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.