Разширяват зелената зона за паркиране в София

Снимка: Архив

Зелената зона за платено паркиране в София ще се разраства още в следващите месеци.

Транспортната комисия в Столичния общински съвет ще гласува в четвъртък предложенията за разширяване на зелената зона за паркиране в районите "Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“. Предложенията са внесени от кметовете на съответните общини.

Основният мотив на хората, които подкрепят разширяването на зоната, е че това ще им помогне да паркират по-лесно пред жилищата си и ще освободи пътните платна и тротоарите от безразборно паркирани автомобили.

Предложението за "Красно село" е зелената зона да обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски". Гражданите, които подкрепят въвеждането на зоната, смятат, че така ще се реши проблемът със задръстените от коли улици на хора, които идват от близки и по-далечни квартали, паркират безплатно там и после ползват градски транспорт - основно трамвай 5, за да стигнат до центъра.

Във "Възраждане" се предвижда платено да стане паркирането между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" – ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков".

Район "Оборище" беше един от двата района в града, засегнат от последното разширение на платеното паркиране, което влезе в сила в началото на октомври 2017 г. Тогава зелена зона станаха улиците между бул. "Цариградско шосе" и Военната академия. Сега се предлага да се плаща за паркиране и в карето между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе".

През октомври, освен в "Оборище", зелената зона се разшири и в долната част на кв. "Лозенец". Сега се предлага да се плаща за спиране на колите и в останалата част от квартала, към която се изместиха колите след въвеждането на цена за спиране в другата му част.

 

Коментари

Задължително поле