Райна Кабаиванска с наградата „Мария Калас”

Райна Кабаиванска с наградата „Мария Калас” заедно с Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет, след награждаването във Верона. Снимка: Страницата на Школата „Кабаиванска” във фейсбук

Оперната певица идва в София през септември

Голямата българска оперна певица Райна Кабаиванска получи престижната награда на името на легендата Мария Калас на церемония във Верона и стана първата чужденка с това италианското отличие.

Връчването на наградата е гвоздеят в програмата на ежегодния фестивал „Мария Калас”, който се провежда под егидата на фондация „Арена ди Верона”. Наградата е създадена през 2013 г. и се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство, които имат исторически принос за славата на античния архитектурен шедьовър Арена ди Верона.

Райна Кабаиванска дебютира на прочутия античен театър във Верона през 1970 г. в операта „Манон Леско”, в която си партнира с Пласидо Доминго. Диригент е Нело Санти, а режисьор - Натаниел Мерил. Тя излиза за последен път на тази сцена през 1997 г. в „Мадам Бътерфлай”, чиито диригент е Даниел Орен.

Спектакълът на Бени Монтресор е създаден специално за българското сопрано. Повече от хиляди зрители изпълват театъра всяка вечер и принуждавата организаторите да добавят две извънредни дати. Тогава Кабаиванска е на 63 г. и след финала на последното представление вдига ръка към публиката с думите: „Посвещавам го на теб, Мария!”

Дебютът на Калас на Арена ди Верона е на 2 август през 1947 г.. в „Джоконда” от Амилкаре Понкиели. Мария Калас и Райна Кабаиванска работят заедно през 1973-а в Торино. По онова време Калас вече не пее - тя е режисьор на спектакъла „Сицилианска вечерня”, който отбелязва голямото отваряне на театъра след 30 години ремонт.

Сред досегашните лауреатите на наградата „Мария Калас” са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и Киара Изотон изпълниха арии и дуети от опери на Верди и Пучини. Между 10 и 29 септември Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-ти международен майсторски клас, организиран от Нов български университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура