Районът със загробените норки е дезинфекциран

Представители на Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен са взели проби от трупните останки на дребни гризачи, загробени в района на мина в твърдишкото село Боров дол, съобщи директорът д-р Пламен Пенчев. Целта е да се установи какъв е видът на животните. След като пробите са били взети, са извършени всички необходими действия за дезинфекция.

Трупните остатъци са над 100 тона, няма кожи, потвърдиха източници, близки до разследването. Те са били заровени в яма с дълбочина 2 - 2,5 метра. Ямата се намира в имот, частна собственост, с надморска височина от 300 метра. Местните жители са силно обезпокоени, че незаконното гробище може да замърси водите на селото и района. Очаква се становище на Басейнова дирекция.

Подобен тип загробване е недопустимо. По закон, трупните остатъци трябва да се унищожават в екарисаж. Предполага се, че край Боров дол са били изхвърлени труповете на норки. Козината им се използва в модната индустрия. На територията на Сливенска област няма фирма, която да се занимава с добив на кожа от норки или други дребни гризачи. Разследването продължава.

Коментари

Задължително поле