БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Окончателно: Тежка двустранна хеморагична пневмония причинила смъртта на 3-годишното дете в София Върнаха на работа отстранените шефове на болници

Рецидивист получи 20 г. за бягство от затвора и отвличане

БАБХ глобява търговския обект, продал пържолата с игла в София

Слави Трифонов: Съдът отхвърли регистрацията на партия „Няма такава държава“ с измислена причина Бяло, зелено, червено може за символите на БСП, НФСБ и "Атака", за нас не може, посочи той

Раздадоха рибен курбан навръх Никулден в Елена

Роднини на прегазения 6-годишен Мартин осъдиха застрахователите на 120 хиляди лева

Райската ябълка дава енергия и лекува Подходяща е за консумация през Коледните пости

Д-р Емилова e специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология, основател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина.
Д-р Емилова e специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология, основател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина.

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Райската ябълка е един от най-ценните плодове на границата между късната есен и зимата. Тя доставя свежи хранителни вещества в момент, когато повечето регионални плодове са вече преминали и по-трудно се намират прясно набрани.

Райска ябълка наричаме няколко дървесни вида от семейство Абаносови /Ebenaceae/, род Diosyros. Подобно на мушмулите, авокадото и бананите, е добре да я оставим да доузрее и омекне. Тогава стипцивият и нагарчащ привкус, резултат от наличието на танини, изчезва и плодът става буквално с текстура на прекрасен гладък мармалад. Има много висока хранителна стойност – почти 20% захари. Основното количество е фруктоза и глюкоза – разпределени поравно. Съдържа и малко количество захароза, което я прави отлична закуска – задоволява прекрасно организма както енергийно, така и от гледна точка на минералния и електролитен баланс.

Райската ябълка има екзотична история заради произхода си – идва от Китай, и сравнително късно попада в нашите географски ширини. Известно е, че в народната ни традиция този плод е бил препоръчван при отпадналост и анемия, за повишаване на апетита, както и при чернодробни заболявания. По света е била популярно и изпитано средство за справяне със скорбута, заради съдържащия се в нея витамин С. Количеството му е 70 мг в 100 г, което отрежда на райската ябълка заслужено място сред цитрусовите плодове, червените чушки, гуавата.

Заради глутаминовата киселина в състава си плодът попада сред храните, препоръчвани за понижаване на кръвното налягане и неговото стабилизиране. Тази аминокиселина е тествана в мащабно изследване върху 4500 души в Англия (където райската ябълка е известна с наименованието персимон), Япония, Китай и САЩ. Установено е, че само с 5-процентното й увеличаване в менюто на обхванатите в наблюдението, артериалното налягане може да се намали с до 3 единици. В райската ябълка има много калий – според някои изследвания до 180 мг в 100 г от плода. На това се дължи добрият й диуретичен ефект. В съчетание с ниското ниво на натрий допринася за нормализиране на кръвното налягане при хипертониците. Като се прибави и наличието на пектин и растителни влакна, става ясно защо райската ябълка подпомага загубата на тегло – тя създава чувство на ситост и дава достатъчно енергия. Изключително подходяща е за консумация през Коледните пости.

Подобно на други плодове и зеленчуци с ярко оцветяване, райската ябълка съдържа ликопен. Този каротиноид – прекурсор за синтезиране на ценния витамин А, е с доказано антиоксидантно действие и се препоръчва дори за борба с рака. Мощно въздействие срещу това заболяване има и съдържащата се в плода бетулинова киселина. Сред най-важните ползи на райската ябълка е откриващият се в нея зеаксантин-каротиноид, селективно абсорбиран от очната макула, със силна антиоксидантна и защитна функция. Може да има важна роля за предпазване от възрастова дегенерация на макулата, причиняваща слепота.

Важно е да се знае, че удивителната комбинация от биоактивни молекули като проантоцианидин, каротеноиди, танини, флавоноиди, антоцианидин, катехин и др., в оранжевите плодове се бори срещу диабета, оксидативния стрес и сърдечно-съдовите заболявания. Заради високото съдържание на фибри райските ябълки могат да помогнат за овладяване на токсичния глад (глад за вредни бързи храни), установен като голям проблем за диабетиците.

Известно е, че райската ябълка въздейства при овладяване на депресивни състояния, проявяващи се в мрачните зимни дни. Отличава се още с високи количества на йод и магнезий. Заради богатството на йода оранжевите плодове са препоръчвани при заболявания на щитовидната жлеза. Предпочитани са и при грипни състояния, а сокът има изпитано успокояващо и отхрачващо влияние при остра и упорита кашлица.

Плодовете могат да се ползват дори при кожни раздразнения, като с разкашената им вътрешност се наложи болното място.

Моят съвет е да се прибавя райската ябълка към зеленолистното смути (като внимателно се обели плодът и се отстрани костилковата част). Може да се консумира и самостоятелно с прибавена канела. Богата е и на пективнови вещества, което я прави прекрасна основа за приготвяне на сурови здравословни сладкиши тип “пудинг”. Най-лесният вариант е да обелите две средно големи райски ябълки, да добавите един средно голям банан, няколко зърна ванилия и да блендирате до получаване на гладък пудинг. Както всеки плод обаче, и този препоръчвам на пациентите си за самостоятелна консумация, а не като десерт.

Райската ябълка не е много популярна у нас и тепърва полезните й качества събуждат интерес. В старозагорското село Хрищени например това дърво е засадено в над 140 дворни градини. Даже плодът е изобразен върху флага на селището. Първите 16 дръвчета са донесени през миналия век от свещеник, който служил в казармата с придворен градинар на цар Борис Трети. Местните хора твърдят, че живеят по-дълго и имат добро зрение точно заради райската ябълка. За 12-и пореден път селото отбелязва с богата програма деня на райската ябълка.

 

Крем супа от тиква
(1 порция)

Рецепта на Илия Илиев, главен готвач в медицинския център на д-р Емилова

60-2Нарязваме на кубчета 200 г тиква цигулка и добавяме по 20 г праз, целина, лук и 1 скилидка чесън, нарязани на ситно. Разбъркваме и прибавяме вода – 2 см над нивото на зеленчуците (за предпочитане е вместо вода да се ползва бульон от картоф, морков и целина). Ври под капак 20 мин. След отстраняване от огъня доливаме 50 мл бадемово вляко, 1 чаена лъж. кокосово масло, по 1 щипка морска или хималайска сол и куркума и сока от 1/2 лимон. Пасираме и поднасяме с 1 суп. лъжица зехтин екстра върджин и ситно нарязан магданоз.

Още по темата

  1. От "Труд Уикенд" Валентина Александрова: Д-р Емилова върна силите ми за живот Плодолечението спасило жената от „нелечими” болести

  2. Съветите на д-р Емилова Грахът е зелен шампион сред бобовите храни Снабдява организма с лесно усвоими растителни въглехидрати

  3. Съветите на д-р Емилова Атанас Йовчев от Варна: Плодове, чай и мед спасяват от тежки болести Само за 20 дни мъжът стопил 16 килограма

  4. Венета Пенчева от Бургас: Д-р Емилова ми показа верен път към здравето

  5. Съветите на д-р Емилова за здраве Грижата за здравето винаги е на мода Дизайнерът Жоро Драгнев следва своя линия срещу болести и стрес

  6. Д-р Емилова помогнала на арх. Ракаджиева: Вяра повярва, че може да си здрав без лекарства „Нелечимата“ астма на жената изчезнала след спиране на млечните продукти

  7. Д-р Емилова ми показа верния път към здравето За Пенка Методиева посещението в медицинския център било животоспасяващо

  8. Атидже стопи над 27 килограма мазнини за 5 месеца

  9. Д-р Емилова препоръчва умереност

  10. Д-р Емилова: По време на грип изхвърлете млякото от менюто

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.