Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 февруари 2020

Взимат субсидиите на фермери, палили стърнища Пожарната ще уведомява фонд “Земеделие”

Предлагат по-строги присъди за хакери (обзор)

Борисов преди заседанието на Европейския съвет: Подготвен съм да бъда диалогичен (СНИМКИ)

Нападател намушка мъж в джамия в Лондон

Съдът прекрати съдебното производство за унищожаване на пясъчни дюни на Каваците

Aрестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Дядо влиза в затвора за умишлен палеж Събирал газови бутилки, за да ги подпали за отмъщение на съседа

Ралица Негенцова, ВАдС: Няма да допуснем адвокатите да бъдат превърнати в доносници

Ще се борим докрай да бъде защитена адвокатската тайна. Това увери председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова по БТВ.

Поводът за думите й стана протестът на адвокати, които поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет. Причина за недоволството е Законът за мерките срещу изпирането на пари, тъй като според протестиращите текстовете потъпкват адвокатската тайна.

Няма да допуснем адвокатите да бъдат превърнати в доносници, категорична беше Негенцова отговор на опасенията на протестиращите.

По думите й Висшият адвокатски съвет е дал становище още през 2016 г., когато се поставя въпросът за прилагане на директивата и е предупредил, че основният проблем , който е вижда, е да бъде защитена адвокатската тайна. „До ден-днешен ние стоим твърдо по този въпрос и няма да допуснем в никакъв случай адвокатите да бъдат превърнати в доносници”, отбеляза Негенцова.

„Нашата професия е конституционно закрепена, тайната между клиент и адвокат – също така. В крайна сметка ние винаги сме се борили, отстоявали сме, това е част от адвокатската клетва – че ние ще пазим тайната на нашите доверители и подзащитни. В никакъв случай това наше възражение не е отживяло, то е съвсем актуално и към настоящия момент”, допълни тя.

По думите й днес се е състояла и първата среща на определената работна група за прецизиране на закона за мерките срещу изпиране на пари.

„Ние изразихме нашето становище какво представлява адвокатската тайна – нещо, което винаги ще браним до последно, и стигнахме до обединеното становище, че трябва да бъде видяно каква е и европейската практика на другите държави, които вече са приели директивата в своето законодателство”, каза още Негенцова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.