„Галъп интернешънъл“: За 81% от българите националните интереси са преди международните отношения В Топ 10 сме по националистически настроения, показва глобално проучване

Вижте СНИМКИ и ВИДЕО от сватбата на Софи Маринова

Акция на прокуратурата в полицията в Благоевград

Стартира кандидатстудентската кампания на Академията на МВР

Гърция отбелязва националния си празник, 1600 полицаи пазят парада

Убитата млада жена в Стара Загора е намерена със забит във врата нож За 72 часа е задържан 28-годишен мъж, който е живеел с жертвата на съпружески начала

Владо Каролев стана дядо

Новият ултрамодерен стадион на „Тотнъм“ най-после отвори врати

Премиерът Борисов: Турция е важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма

Патриарх Неофит: Каквото е необходимо, ще направим, за да бъде радостта на нашите братя от Македония пълна

Американските авиолинии удължават отмяната на полетите на Боинг 737 Макс

Самолет Боинг 787 кацна извънредно в Каледония заради дим в кабината

Пиян ударил полицай, пратен да потуши семеен скандал Униформеният е получил разкъсно-контузни рани на лявата ноздра и устна

Два дни безплатни прегледи за атопичен дерматит във ВМА

Административната прокуратура възложи проверка на мобилното приложение за превоз „Максим“

Ралица Негенцова, ВАдС: Няма да допуснем адвокатите да бъдат превърнати в доносници

Ще се борим докрай да бъде защитена адвокатската тайна. Това увери председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова по БТВ.

Поводът за думите й стана протестът на адвокати, които поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет. Причина за недоволството е Законът за мерките срещу изпирането на пари, тъй като според протестиращите текстовете потъпкват адвокатската тайна.

Няма да допуснем адвокатите да бъдат превърнати в доносници, категорична беше Негенцова отговор на опасенията на протестиращите.

По думите й Висшият адвокатски съвет е дал становище още през 2016 г., когато се поставя въпросът за прилагане на директивата и е предупредил, че основният проблем , който е вижда, е да бъде защитена адвокатската тайна. „До ден-днешен ние стоим твърдо по този въпрос и няма да допуснем в никакъв случай адвокатите да бъдат превърнати в доносници”, отбеляза Негенцова.

„Нашата професия е конституционно закрепена, тайната между клиент и адвокат – също така. В крайна сметка ние винаги сме се борили, отстоявали сме, това е част от адвокатската клетва – че ние ще пазим тайната на нашите доверители и подзащитни. В никакъв случай това наше възражение не е отживяло, то е съвсем актуално и към настоящия момент”, допълни тя.

По думите й днес се е състояла и първата среща на определената работна група за прецизиране на закона за мерките срещу изпиране на пари.

„Ние изразихме нашето становище какво представлява адвокатската тайна – нещо, което винаги ще браним до последно, и стигнахме до обединеното становище, че трябва да бъде видяно каква е и европейската практика на другите държави, които вече са приели директивата в своето законодателство”, каза още Негенцова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.