Рамадан Аталай, ДПС: Избрането на независим прокурор е извън правилата в момента

Има нужда от независим прокурор, защото според Венецианската комисия прокурорската институция няма оня контрол, който е необходим, но това не е от сега, това е от 10 години. Не може изведнъж да се сетим, че трябва да има независим прокурор. Затова подготовката на правилата, спазването им, ще вдигне авторитета на институциите, оттам и на обществото и на България. Това коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай по БНТ.

Дебат днес предизвика твърдението на президента Румен Радев, че процедурата за независим прокурор е започнала в нарушение на нормативните актове и без обществено обсъждане.

Според Рамадан Аталай егото и на президента, и на премиера като че ли вече надхвърля всякакви граници и тези лични нападки не им подхождат. Той каза още, че чувството им за самосъхранение явно е много по-високо отколкото е необходимостта да обърнат повече внимание на обществото.

"Смятам, че бяха спазени всички процедурни правила, които са записани и по Конституция, и по законовите норми. В момента недоволството, което се поражда от страна на президента и тези, които излизат да протестират, се състои в това, че не искат да се съобразяват с писаните правила. Претенцията на президента е за следващи правила, той има претенции да се пренапише Конституцията, никой не казва, че няма такова право. Ако стигнем до един балансиран подход, съм убеден, че ще се напишат едни правила, следващият прокурор ще бъде избран по тях, но пак ще има недоволни", посочи Аталай.

Депутатът от ДПС беше категоричен, че въпреки, че са гласували с ГЕРБ и Обединените патриоти за кандидатурата на Сотир Цацаров, от ДПС продължават да възразяват срещу Валери Симеонов. Рамадан Аталай допълни, че когато трябва да се изберат определени фигури, за да има сигурност и просперитет страната ни, за да могат да функционират институциите, ДПС винаги са били сериозна политическа формация. Според него Валери Симеонов е проблем на нацията, с поведението си е бил проблем на своите родители, а сега е вече и проблем на Бойко Борисов.

Той коментира и разцеплението на БСП при гласуването за шеф на КПКОНПИ. "Различията при тях вече не са само личностни, а идеологически. Мнение с удар по масата не се налага, налага се с аргументи и убеждения, ако са стигнали до там, значи демокрацията нещо куца", допълни депутатът.

Коментари

Задължително поле