Рафинерия на "Роснефт" е спряла напълно работа след атака на украински дрон

Куйбишевската петролна рафинерия (KNPZ) на Роснефт е била принудена да затвори и двата агрегата за първична преработка на петрол след атаката от украински дрон, като по този начин е спряла напълно производството, съобщи Ройтерс, позовавайки се на двама източници от индустрията. 

Пожарът в рафинерията, който избухна миналата събота заради удара, повреди първичния агрегат АВТ-5 с капацитет 9500 тона на ден, който спря да работи. Тогава обаче заводът е бил принуден да спре втория агрегат за първична преработка на нефт - АВТ-4, с капацитет 10 500 тона нефт на ден.

AВT-4 не е бил засегнат от атаката, но не е успял да продължи да работи, тъй като е технологично свързан с повредения AВT-5.

Средното натоварване на Куйбишевската петролна рафинерия, разположена на 10 километра южно от Самара, е 12 000 тона петрол на ден през февруари 2024 г., през първата половина на март - 12 500 тона на ден при номинален капацитет от 20 000 тона на ден.

В края на 2023 г. Куйбишевската рафинерия е преработила 3,687 милиона тона нефт (1,34% от общия обем на преработката на суров нефт в Руската федерация през 2023 г.), произвела е 0,624 милиона тона автомобилен бензин (1,42% от производството в Руската федерация ) и 1,187 млн. тона дизелово гориво (1,35%).

На 16 март беше атакувана друга рафинерия на Роснефт в Самарска област, Сизран, която също спря да работи.

Рафинерията на Роснефт в Рязан, която частично загуби капацитета си след нападение от безпилотни летателни апарати (БЛА) на 13 март, тази седмица възстанови натоварването си до 60% от нивото преди аварията.

Според оценките на Ройтерс, около 14% от руския нефтопреработвателен капацитет е засегнат от атаки на украински дронове. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия