Регистрират апартаментите за туристи

rpt

Прекрояват Закона за туризма веднага, след като го приемат

1500 имота се отдават само в София

Апартаментите, които се отдават кратковременно на туристи, включително и с посредничеството на онлайн платформи, ще се регистрират. Онези, които не го направят, ще плащат глоби. Това решиха народните депутати, които приеха промените в нормативни акт на второ четене в икономическа комисия. Депутатите гласуваха за внесените текстове, като против тях от

18 народни представители се обявиха единствено шестимата присъстващи от БСП. Веднага след като законът бъде приет ще бъде сформирана работна група, която да прецизира текстовете, които се отнасят до отдаването под наем на апартаменти с туристическа цел, обясни ресорният министър Николина Ангелкова. Прекрояването се налага заради решение на Съда на ЕС в Люксембург, според което дейността на отдаване на апартаменти под наем през платформата Airbnb не бива да подлежи на регистриране. Доводите за решението са, че по същество това е онлайн услуга, а не брокер на недвижимости.

Това решение обаче дойде два дни, след като приключи срокът за приемане на промени в Закона за туризма, обясни Ангелкова. Затова и не е отразено. Тя припомни, че тези текстове не са внесени в нормативния акт от ръководното от нея ведомство, а са дело на депутати. Един от вносителите - Валери Симеонов, подчерта пред колегите си, че сивият сектор трябва да бъде изсветлен, за да няма нелоялна конкуренция. И заяви, че е нормално да искаш съгласието на половината си съседи преди да отдадеш апартамента си под наем през платформа, както това се случва при отваряне на търговски обект в блока. Симеонов подчерта, че освен от гледна точка на изсветляване на бизнеса, промяната е нужна и заради сигурността на живеещите в близост до имоти, които се отдават кратковременно.

В София апартаментите, които се отдават под наем по този начин, са около 1500 и не бива да поставяме малкия и средния бизнес в тупик заради малко повече данъци за община, подчерта председателят на икономическата комисия Петър Кънев от БСП. Той също се обяви срещу лицензионния режим за апартаментите. Повечето поправки, внесени от депутатите бяха приети, с изключение на болшинството текстове на БСП. Така няма да има отделна категория механи при даването на звезди, нито ще се отчитат в отделна група хората, пътуващи у нас със служебна цел, които не са туристи или екскурзианти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес