Редки и ценни издания в Столичната библиотека

Юлия Цинзова и Таня Томова, куратор на изложбата

По повод 91-вата годишнина на Столичната библиотека в Мраморното фоайе на този духовен център се откри изложба с ценни оригинали под надслов „Непоказвани издания от личните библиотеки на видни личности”.

Събитието се водеше от Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека, която каза: „За нас е чест да покажем дарения от родолюбиви българи, които се отнасят с респект към притежаванато от тях културно наследство! С радост отбелязвам, че Столичната библиотека има огромна роля за развитието на културата и икономиката на столицата – вече притежаваме 57 хиляди постоянни читатели! Няма друга библиотека в България с такава широка представителност!”.

Експозицията показва книги с автографи от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев, както и непоказваните през последната година дарения: Константин Иречек „История на българите”, първо издание на немски език, което излиза едновременно и на чешки; „Веда словена” на Стефан Веркович т. 2 първо издание – екземплярът е специално подвързан и надписан за д-р К. Стоилов; Братя Миладинови „Български народни песни“, първо издание 1861 г. Загреб; списание „Читалище”, издание на българското читалище в Цариград, година първа, 1870; дипломата на К. Стоилов от Хайделберг и др. На събитието присъстваше правнукът на Константин Стоилов – Константин Чипев, който развълнувано сподели пред десетките присъстващи: „Преди повече от 25 години предадох голяма част от архива на Константин Стоилов. Аз не живея в България, но при всяко мое идване продължавам да правя „разкопки” в наследеното от моя предшественик. Радвам се, че дипломата на прадядо ми от Хайделберг допълва днес „Колекция Константин Стоилов”.

Изложбата може да бъде разгледана до 1 ноември 2019 г.

Коментари

Задължително поле