Редовният полов живот удължава мъжката младост

Сексът на 20 години не е като преживяванията на 30 или 50. Напредването на възрастта не го прави по-малко вълнуващ. Просто трябва да се съобразявате с някои фактори и да се грижите повече за себе си.

Върхът на сексуалната активност при мъжете се наблюдава в периода между 18- и 30-годишна възраст, след което започва постепенно да намалява. При жените е обратно - тя постепенно се  увеличава и този процес може да продължи и след 55 години.

Отслабването на мъжката сексуална функция до известна степен е свързано с намаляването на съдържанието на хормона тестостерон в кръвта приблизително с 50% във възрастта между 25 и 75 години, което се смята за естествено, съпътстващо стареенето. Това обаче съвсем не означава, че процесът е необратим и сексуалната функция не може да се възстанови.

Впечатляващата разлика между потентността на младия мъж и този на средна възраст се дължи на факта, че на млади години потентността поражда възбудата, а с напредване на възрастта възбудата повишава потентността.

Намаляването на мъжествеността с годините не е задължително да се приема като неизбежен процес, тъй като за това допринасят редица фактори. На сексуалната мощ влияят прекарани заболявания, страничното действие на приемани лекарства, емоционалният стрес и куп други фактори.

Редовният полов живот (включително и мастурбацията) помага за поддържане на сексуалната активност на мъжете и след средната възраст. Резултати от изследвания сочат, че когато навлязат в средната възраст, мъжете правят секс от 1 до 6 пъти седмично.

Нормални изменения в организма, настъпващи с годините

Възрастта не влияе толкова силно на сексуалния потенциал на жените. Измененията засягат само формата на вагината, гъвкавостта й и отделянето на смазващи вещества. Най-лесният начин да се увеличи количеството на смазващо вещество е да се използват лубриканти. Препоръчва се те да са на водна основа (а не на вазелинова) в случаите, когато се използва презерватив. Естествено препаратът трябва да се купува единствено и само от аптеката. Изсъхването на вагината се дължи на намаляването на нивото на хормона естроген в кръвта по време на менопаузата и след това.

При мъжете на средна възраст се наблюдават следните изменения:

- намаляване на еластичността и големината на пениса по време на ерекция;

- увеличава се времето за достигане на ерекция;

- усещането за приближаващата се еякулация се притъпява;

- след оргазъм пенисът бързо се отпуска и му е необходимо повече време, за да достигне до нова ерекция.

Прекарани заболявания влияят на моженето

Добре е мъжете да знаят, че повечето от най-разпространените заболявания не могат да са причина за пълна загуба на сексуалната активност. Заболяванията на сърдечно-съдовата система, както и прекаран инфаркт, принуждават много от мъжете да се откажат от секс поради страх, че той може да доведе до нова сърдечна атака. Въпреки че това е заблуда, добре е, преди да решат отново да правят секс, да се консултират с лекуващия ги кардиолог. Обикновено връщането към страстните удоволствия може да започне някъде след около 12-16 седмици.

Диабетът е  болест, която може да доведе до развитие на импотентност, ако своевременно не се диагностира и ходът й не е под контрола на лекар.

Артритът също може да ограничи сексуалната активност поради болки в ставите. Различни физически упражнения, топли вани, достатъчно количество почивка помагат да се поддържа тялото в добра физическа форма. Важно е да се избягват сутрешните и вечерните часове, тъй като при това заболяване болките обикновено се усилват точно тогава. Това се отнася за лека и средна степен на заболяването, тъй като артритът може да предизвика и много по-силни болки. Тогава човек трудно се движи и едва ли ще се сети за секс.

Операциите, свързани с отстраняването на матката и млечните жлези, не оказват физическо въздействие върху сексуалната активност на жените. Ако възникват някакви проблеми, те обикновено са на емоционално ниво и могат да създадат трудности в интимния живот. При подобни случаи е добре да се потърси помощ от специалист психолог.

При операциите за отстраняване на простатата се съхраняват всички нервни окончания, водещи към пениса. Затова подобна интервенция рядко може да доведе до импотентност. Възможни са временни следоперационни изменения с последващо възстановяване на сексуалните функции.

Някои лекарства като антидепресанти, транквилизатори и медикаменти за понижаване на високо кръвно налягане могат да повлияят неблагоприятно върху потентността. Други пък могат да доведат до отсъствие на семеизпразване при мъжете и липса на сексуално желание у жените. Действието им е временно и тези процеси са обратими. След като се спре приемането на медикамента, проблемите изчезват.

Алкохолът намалява мъжката сила и може да доведе до пълната й загуба. При жените пък може да се стигне до временно отсъствие на оргазъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл