Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г.

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

102-годишна италианка се излекува от коронавируса

Редят шедьоври на художници от четири поколения в Двореца в Балчик

С изложбата „Избрано от фонда” Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово гостува в Двореца в Балчик, съобщиха от пресцентъра на културната институция. Експозицията представя непопулярни творби на четири поколения и на най-известните български художници, творили между 60-те години на 19 в. и края на 20 в.

Лице на изложбата е пейзаж от Балчик – ранна творба на академик Светлин Русев. Тя е изцяло в сива тоналност и е в характерната за автора пластичност. Творбите „Църквата Св. Климент в Охрид“ на Цанко Лавренов и „Босфора“ от Петър Дачев прехвърлят националните ни граници и идват сякаш, за да покажат, че най-голямото призвание на художника е да сближава, да прехвърля всякакви разстояния и прегради.

Класиците в българската живопис са представени от Ярослав Вешин и картината „Каруцар”. Творбата е от 1886 г., рисувана в периода преди автора да дойде в България. Изобразява сцена от бита на словашки селянин и изключително ценна поради факта, че ранния период на Вешин е малко познат у нас.

Ценителите ще имат възможност да се насладят на едни от най-впечатляващите портрети в българската живопис. Това е творбата „Портрет на свещеник Васил Михов“ /1875 г./ от Христо Цокев. Роден през 1847 г. година в Габрово, той е един от първите български художници получили академично образование. Завършил Московското художествено училище Христо Цокев е първият наш живописец рисувал сакрални портрети.

Особен интерес представлява и творбата „Иза“ от Давид Перец.
Класическият образ на жената е представен в изложбата през погледа на творци като Владимир Димитров – Майстора и Дечко Узунов.

Една ранна рисунка на Илия Бешков озаглавена „На прозореца“ внася друга гледна точка със закачливата ирония, присъща на автора.

Ведрост и настроение създават творбите на авторите Генко Генков, Димитър Киров, Емил Стойчев, които идват като своеобразен завършек в експозицията.

Изложбата ще бъде открита на 2 април в галерия „Тихото гнездо“. Това е първото гостуване на габровската галерия в Балчик и е посветено на годината на Европейското културно наследство.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.