Режат с 1/3 парите на общинските съветници при отсъствие на сесия

При отсъствие от сесия на ОбС във Варна ще намаляват с 1/3 месечното базово възнаграждение на местните избраници. Това предвижда проектът за нов Правилник, предложен от специално създадена работна група. Тази санкция през изминалия период 2015-2019 беше отрязване на парите им с 1/4.

С 50 лева глобяват общински съветници, които отсъстват от заседание на съответната комисия, в която са включени. Когато общинският съветник не участва в 7 последователни гласувания по същество в рамките на една сесия, ще му се налага санкция от 100 лв., предвижда още документът.

Съществените гласувания не са свързани с решения за прекратяване на изказвания например, или пускане в почивка по време заседанието и др. Друга новост е, че участието на всеки съветник в комисиите и на сесии на Общинския съвет ще се обобщава в електронен регистър, публикуван на сайта на институцията.

Към новия ОбС ще работи и постоянна комисия, която отговаря за връзката и взаимодействието с гражданите. Тя ще бъде част от комисията за противодействие на антикорупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони