Режисьорката Поли Генчева изкачи Аконкагуа за 6 дни, без аклиматизация

Очаква се нейният документален филм за Боян Петров да бъде готов до лятото

Режисьорката Поли Генчева изкачи най-високия връх в Южна Америка. Българката е изкачила връх Аконкагуа (6962 м) само за 6 дни след пристигането си в Аржентина и, както самата тя сподели, без никаква аклиматизация. Тя направи това в компанията на непалския феномен - Нирмал Пурджа. Нимс, както е известен по света, направи световен рекорд със своя тим, изкачвайки всички 14 осемхилядници за по-малко от седем месеца. Поли се запознава и сприятелява с него преди година, докато дозаснема допълнителни кадри за документалния й филм за Боян Петров, а Пурджа още не е започнал своя проект 14/7. Режисьорката му предсказва, че последния връх, който ще изкачи е Шиша Пангма - там, където Боян изчезна. И така се случи. Екипът на Нимс, който почиташе нашия герой, вървяха по стъпките му почти до последно и занесоха книгата на нашия алпинист в знак на почит.

През пролетта на 2018 г., докато Боян Петров беше на последната си експедиция до Шиша Пангма, Поли Генчева беше в Непал, където го очакваше да продължат заедно и да направят филм за неговата експедиция до Еверест. След трагедията с българския алпинист, Генчева продължи близо две години със снимките в Непал и Китай, заедно с други участници от експедицията, като последно засне част от кадрите в Базовия лагер и Лагер 1 на седемхилядника Ама Даблам. Очаква се документалната лента за Боян Петров да бъде готова до лятото.

 

Междувременно, Генчева, която е магистър по право и по филмова и ТВ режисура, сподели, че покрай този филм, самата тя също се е запалила по изкачването на върхове. За да сбъдне новата си мечта, през лятото е започнала усилени тренировки при алпиниста Дойчин Боянов, който е приятел на Боян и има богат опит с експедициите. Така през август и само след 2 месеца подготовка Генчева успя да качи първия си континентален първенец - петхилядникът Елбрус, заедно с легендарния украински алпинист Сергей Бершов. “Боян ме заведе и ме събра с всички тях” - каза Поли Генчева и посвети първото си изкачване на връх именно на него.

На 10-ти януари тази година българката се отправи към Южна Америка и континенталния първенец Аконкагуа (6962 м), заедно с добилия световна известност непалец Нирмал Пурджа, който тази година постави рекорд, изкачвайки всичките 14 осемхилядника на планетата за 6 месеца и 6 дни.

Генчева е изкачила Аконкагуа на 16 януари в 9:50 местно време - само 6 дни от пристигането си в Мендоса, Аржентина.

Поли Генчева е режисьор на "Сладко и Солено" по разказа на Деян Енчев (с Асен Блатечки), спечелил много награди и копродуцент на филма "Съдилището" на Стефан Командарев, както на още няколко проекта. Филма за Боян Петров е в постпродукция.

[video width="576" height="320" mp4="https://trud.bg/wp-content/uploads/2020/01/video-1579527293.mp4"][/video]

Коментари

Задължително поле