Рекорден брой убити цивилни в Афганистан от началото на годината

Снимка: Архив

Броят на убитите цивилни в Афганистан през първите шест месеца на 2018 г. е рекорден, показват данните на ООН, според които основните причини за жертвите в екстремистките атаки и самоубийствените бомбени нападения, предаде БНР.

За този период са убити 1692-ма души – с 1% повече отколкото през 6-те месеца на 2017 г. и най-много откакто Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (УНАМА) започна да води статистика през 2009 г.

Ранените са 3430 – с 5% по-малко отколкото преди година, сочи докладът.

Цивилните жертви (убити и ранени) са 5122, което е намаление с 3% на годишна база.

Рекордният брой загинали бе достигнат въпреки безпрецедентното примирие между афганистанските сили за сигурност талибаните за три дни в рамките на мюсюлмански празник миналия месец, което като цяло бе спазвано от двете страни, посочва УНАМА.

Самоубийствените нападения и „комплексните“ атаки са отговорни за 1413 от жертвите - 427 убити и 986 ранени, които са с 22% повече спрямо година по-рано. Според УНАМА за 52% от тези атаки вината носи „Ислямска държава“, като те са концентрирани основно в Кабул и Нангахар.

Талибаните стоели зад 40% от тези атаки.

Расте броят на цивилните жертви в резултат на въздушни удари, като за първите 6 месеца на 2018 г. имало 353 жертви с 52% повече спрямо периода година по-рано. Над половината от тях са причинени от афганистанските сили за сигурност.

Статистиката на УНАМА показва 341 цивилни жертви на насилие, съвързано с предстоящите на 20 октомври избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия