Рекорден брой участници събира Капанският събор в Разград

Снимка: Уикипедия

Рекорден брой участници, над 800 от 55 състава и 20 индивидуални изпълнители, ще се включат в IX Капански събор, който ще се проведе в събота в местността „Пчелина“, край Разград. В него ще се представят фолклорни участници от 30 населени места в Лудогорието. Официалното откриване е в 10 часа.

През целия ден ще има занаятчийски щандове с изделия от дърво. Голяма атракция ще е производител на хвърчила, посочват от общинската администрация. За малките гости ще има детска работилница за приложни изкуства, където експерти от читалищата ще ги обучават да плетат, рисуват, да бродират, под ръководството на майстори занаятчии.

Гост-изпълнител за заключителния концерт, който е насрочен за вечерта, ще бъде певицата Райна.

Съборът се провежда под патронажа на кмета на Разград д-р Валентин Василев. Целта на организаторите пък е да се съхранява и популяризира красотата и богатството на капанския фолклор и традиции.

Във връзка с осигуряване безопасността на участниците и гостите от полицията обявиха, че са взети специални мерки, според които се забранява паркирането на автомобили по пътя Разград – Попово, по протежение на района на местността „Пчелина”. Забрана има и за паркиране по локалния път в местността, за да се избегне блокиране на движението. Автомобили могат да се спират само на обозначените места на временни паркинги.

Коментари

Задължително поле