Рекорден бюджет за чистота в София

Дончо Барбалов

За 2019 г. се предвиждат 205 млн. лв.

"За първи път средствата за чистота в София за 2019 г. надхвърлят 200 млн. лв. без да се вдига такса смет. Сумата от 205,9 млн. лв. е с 22 млн. лв. повече от тази за 2018 г. Тя включва миене, метене, зимно и лятно почистване, сметосъбиране и сметоизвозване", съобщи столичният зам.-кмет Дончо Барбалов. Тази голяма сума, обаче няма да удари по джоба на столичани. Размерът на такса смет се запазва същата догодина – 1,6 промила за гражданите и 10 за бизнеса.

За догодина се планира двойно повече миене на улици. Набляга се на повече машинно метене, вместо ръчно. Девет пъти по-често ще бъдат почиствани тротоарите и велоалеите.

2,3 млн. лв. повече ще са средствата за поддръжка на междублоковите пространства, а със 7,6 млн. лв. повече ще поддържат чистотата на обществените пространства, с 1,5 млн. лв. повече ще са парите за събиране на едрогабаритни отпадъци. За сметосъбиране и сметоизвозване са предявидени 63 млн. лв. 55 млн. лв. ще бъдат отделени за поддръжка на исталациите за оползотворяване на отпадъците. С 1 млн. лв. повече ще струва депонирането на отпадъците. С 1,5 млн. лв. повече ще бъдат отделени за Столичният инспекторат, за да може да указва повече контрол над дейностите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България