Рекорден добив на пшеница във Врачанско, техниката за прибирането й не достига

Снимка: Труд

Изключително високи добиви на пшеница регистрираха зърнопроизводители във Врачанско тази година. Според фермерите такава реколта не е имало през последните три десетилетия. Сега хамбарите са пълни, а производителите за пръв път от доста дълго време ще излязат на печалба.

Жътвата във Врачанско приключи, само на места останаха по-малки масиви, защото неочаквано добрата реколта изправи земеделците пред нов проблем - липсата на достатъчно машини за работа на полето, съобщава БНТ. Причината е, че години наред не са могли да си позволят инвестиции в техника, заради загубите в отрасъла, разказва Георги Димитров, който от тридесет години обработва земя под аренда, но сега не само добивът е по-висок, но и цените са по-добри, коментира той.

"Миналата година фуражната пшеница стартира от 240 лева, а тази от 260 лева, в момента има лек спад - търговците си рекоха, че като има голям добив, може да забогатеем и се постараха да намалят цените", коментира Георги Димитров, зърнопроизводител.

През това лято добивите от декар са рекордни за района - 500 кг, което е с около 100 кг повече в сравнение с предишния сезон, но фермерите не бързат да се радват, защото стопанската година още не е приключила: "Да не забравяме, че има и други култури и не се знае какво ще се случи. Ето във Враца вчера би град, тук бие също, в Чирен два пъти би и нас ни закачи, тук в Девене, така е на полето, динамична обстановка".

Фермерите смятат, че добрата реколта и по-високите цени на зърното няма да вдигнат цената на хляба. "То пък кога ли е падала цената на хляба, когато пшеницата е била по-евтина? Няма пряка зависимост. Когато е по-евтина пшеницата, хлебарите винаги казват, че месят от миналогодишната, т.е. от скъпата", посочи Георги Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България