Рекордна инфлация в ЕС

Годишната инфлация в еврозоната се очаква да бъде 3% за 12-те месеца до края на август 2021 г., спрямо 2,2% към юли, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. Това е рекордна инфлация за последните близо 10 години. За последно инфлацията в еврозоната беше над 3% през 2012 г.

Основната причина за високата инфлация са енергийните продукти, които за година поскъпват с 15,4%. Но повишение на цените има и при останалите стоки и услуги. Поскъпването на неенергийните промишлени стоки е с 2,7%, на храните, алкохола и цигарите с 2%, а на услугите с 1,1%.

Високата инфлация е предизвикателство за Европейската централна банка, която се стреми да я поддържа около 2%. Ако ЕЦБ възприеме инфлацията като временно явление, ръководството на централната банка няма да промени паричната политика – нещо, за което Федералният резерв на САЩ вече намекна, че му предстои.

„Днешните данни ще поизпотят неколцина, но не дават много доказателства за по-висока структурна инфлация“, коментира Берт Колайн, икономист на ING Bank. „Това няма да тласне ЕЦБ към по-ястребова политика преди септемврийската среща“, смята той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес