Рекордна инфлация за последните 7 години

Цените на туристическите пътувания са с 11,7% нагоре

Спестяванията в банките се топят

Рекордна инфлация за последните близо 7 години обявиха от НСИ. Годишната инфлация към края на декември 2019 г. е 3,8%. Това е най-високото ниво на инфлацията от януари 2013 г. насам, или за последните 83 месеца. Инфлацията е по-висока от лихвите по депозитите, които по левовите влогове на граждани вече са под 0,28%. В резултат спестяванията на хората и фирмите в банките реално се топят.

Основната причина за рекордната инфлация е поскъпването на месото и плодовете. В рамките на година цените на месото и месните продукти са нараснали с рекордните 16,3%, показват данните на НСИ. Такова повишаване на цените на месото и колбасите не е имало през последните 11 години, или по-точно от 131 месеца - от януари 2009 г. насам.

Една от причините за поскъпване на месото е африканската чума по свинете, която удари редица ферми през миналата и в началото на тази година. Прави впечатление обаче, че само през ноември цените са нараснали с 2,2%, а през декември - с още 2,7%. Това повишение може да е свързано с коледните и новогодишните празници.

Поскъпването на плодовете също е голямо - с 11,3% за година. За сравнение, повишението на цените на зеленчуците е значително по-малко - с 6,6%, а на хляба - с 3,1% за година. В резултат като цяло поскъпването на храните и безалкохолните през 2019 г. е със 7%.

Според данните на НСИ това отново е рекорд - най-голямото повишение на цените на храните от близо 7 години, или от 83 месеца. Въпреки че през миналата година пенсиите бяха увеличени със сериозните 5,7%, сега се оказва, че покачването на цените на храните за година е по-голямо.

Много сериозно в рамките на година са поскъпнали и пакетните услуги за почивка и туристически пътувания - с 11,7%. Като отново прави впечатление, че само през декември цените на туристическите услуги са нараснали с 15,7% спрямо предходния месец. Традиционно през последния месец от годината туристическите пакети поскъпват заради празниците. Но през декември 2018 г. повишението на цените е било само с 10,8% спрямо предходния месец, а през декември 2017 г. - със 7,6%. Всъщност декемврийското поскъпване на туристическите услуги е най-голямото за последните 11 години - от 2008 г. насам.

През декември

Свинското е със 7,9% нагоре

Инфлацията само в рамките на месец декември е 0,7%, обявиха от НСИ. Традиционно най-много са нараснали цените на международните самолетни полети - с 28,9%, и на пакетите туристически пътувания. Но сериозно повишение на цените има и на някои храни. Например през декември доматите са поскъпнали с 9,9%, краставиците - със 7,3%, свинското месо - със 7,9%, а зрелият лук - с 5,6%. Сериозно е покачването на цените и на боба - с 3,3%, и чушките - с 2,6%. От храните най-съществено намаление на цените е регистрирано при цитрусовите и южни плодове - с 9,6%, брашното - с 1%, белия хляб - с 0,6%, хляб „Добруджа“ - с 1,1%, типовия и ръжен хляб - с 1,2%, прясното мляко - с 1%, шоколада и виното - с по 1,1%.

Коментари

Задължително поле