Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Рекордна инфлация за последните 7 години Цените на туристическите пътувания са с 11,7% нагоре

Спестяванията в банките се топят

Рекордна инфлация за последните близо 7 години обявиха от НСИ. Годишната инфлация към края на декември 2019 г. е 3,8%. Това е най-високото ниво на инфлацията от януари 2013 г. насам, или за последните 83 месеца. Инфлацията е по-висока от лихвите по депозитите, които по левовите влогове на граждани вече са под 0,28%. В резултат спестяванията на хората и фирмите в банките реално се топят.

Основната причина за рекордната инфлация е поскъпването на месото и плодовете. В рамките на година цените на месото и месните продукти са нараснали с рекордните 16,3%, показват данните на НСИ. Такова повишаване на цените на месото и колбасите не е имало през последните 11 години, или по-точно от 131 месеца – от януари 2009 г. насам.

Една от причините за поскъпване на месото е африканската чума по свинете, която удари редица ферми през миналата и в началото на тази година. Прави впечатление обаче, че само през ноември цените са нараснали с 2,2%, а през декември – с още 2,7%. Това повишение може да е свързано с коледните и новогодишните празници.

Поскъпването на плодовете също е голямо – с 11,3% за година. За сравнение, повишението на цените на зеленчуците е значително по-малко – с 6,6%, а на хляба – с 3,1% за година. В резултат като цяло поскъпването на храните и безалкохолните през 2019 г. е със 7%.

Според данните на НСИ това отново е рекорд – най-голямото повишение на цените на храните от близо 7 години, или от 83 месеца. Въпреки че през миналата година пенсиите бяха увеличени със сериозните 5,7%, сега се оказва, че покачването на цените на храните за година е по-голямо.

Много сериозно в рамките на година са поскъпнали и пакетните услуги за почивка и туристически пътувания – с 11,7%. Като отново прави впечатление, че само през декември цените на туристическите услуги са нараснали с 15,7% спрямо предходния месец. Традиционно през последния месец от годината туристическите пакети поскъпват заради празниците. Но през декември 2018 г. повишението на цените е било само с 10,8% спрямо предходния месец, а през декември 2017 г. – със 7,6%. Всъщност декемврийското поскъпване на туристическите услуги е най-голямото за последните 11 години – от 2008 г. насам.

През декември

Свинското е със 7,9% нагоре

Инфлацията само в рамките на месец декември е 0,7%, обявиха от НСИ. Традиционно най-много са нараснали цените на международните самолетни полети – с 28,9%, и на пакетите туристически пътувания. Но сериозно повишение на цените има и на някои храни. Например през декември доматите са поскъпнали с 9,9%, краставиците – със 7,3%, свинското месо – със 7,9%, а зрелият лук – с 5,6%. Сериозно е покачването на цените и на боба – с 3,3%, и чушките – с 2,6%. От храните най-съществено намаление на цените е регистрирано при цитрусовите и южни плодове – с 9,6%, брашното – с 1%, белия хляб – с 0,6%, хляб „Добруджа“ – с 1,1%, типовия и ръжен хляб – с 1,2%, прясното мляко – с 1%, шоколада и виното – с по 1,1%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.