Рекордно забавяне на Гълфстрийма

Такава скорост течението не е имало от поне 1000 години 

Ако глобалното затопляне се ускори, океанското течение може да спре

Поради факта, че активността на Гълфстрийм и други атлантически течения, засягащи северозападното крайбрежие на Африка, Западна Европа, Баренцово море и Северния ледовит океан е намалена до минимум, климатът в Европа и Америка може да стане по-студен. Това се съобщава в списанието Nature Geoscience.

Учените уточниха, че Гълфстрийм е едно от основните течения в системата на Атлантическата меридионална циркулация (AMOC). Той носи топлите води от тропиците до бреговете на Европа.

Изследователите казват, че по-нататъшното отслабване на АМОС може да доведе до усилването на топлинните вълни и намаляването на валежите през лятото, както и до увеличаване честотата на зимните екстремни метеорологични явления.

Забавянето на Гълфстрийма се случи рязко и противно на прогнозите.

Предишни проучвания показват, че настоящата скорост на Гълфстрийма е намаляла с 15% през последните 100 години. В новото проучване учените откриха доказателства, че забавянето през XX век е било безпрецедентно през изминалото хилядолетие.

Учените са комбинирали миналите данни и резултатите от анализа на почвените проби, събрани край бреговете на Гренландия, Исландия, Канада и Германия. Те са открили, че AMOC е бил относително стабилен до края на XIX век. „С края на малкият ледников период около 1850 г. океанските течения започнаха да намаляват, а от средата на XX век, бе последвано от второ, още по-драматично отслабване“, се казва в изследването.

Според един от авторите на изследването Стефан Рамщорф, ако глобалното затопляне продължи, тогава системата на Гълфстрийм ще отслабне с още 34-45% до края на века и това може да доведе до пълното му спиране. Отслабеният Гълфстрийм може да повиши морското равнище на атлантическото крайбрежие на САЩ.

''Гълфстриймът работи като гигантски конвейер, и транспортира топлата повърхностна вода от екватора на север и изпраща обратно студена, слабо солена дълбочинна вода обратно на юг. Той движи близо 20 милиона м3 вода в секунда", казва Стефан Рамщорф.

(Превод: Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука