Рекорд: 69 сигнала за пожари на денонощие

35-годишен огнеборец ръководи Оперативния център на пожарната във Велико Търново. Станко Лазов от 4 г. е начело на базата за спешно реагиране, в която 12 души приемат сигнали на тел. 112. На началника обаче се пада отговорността за вземане на бързи и адекватни решения при зов за помощ. Освен това младият служител на МВР е и началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в Регионалната дирекция на ПБЗН.

Главен инспектор Станко Лазов предпочита да действа в сложни ситуации и да спасява изпаднали в беда, а не да говори за себе си. Той е пожарникар с 12-годишен стаж. Опитният огнеборец непрекъснато е принуден да обработва постъпващата информация, да преценява обстановката, да взема бързи решения и едва тогава да изпраща спасителни екипи.

"При апел за помощ се налага незабавна реакция. За да се озове максимално бързо на местопроизшествието специализираният автомобил трябва да изминава средно по километър за минута", обяснява Станко Лазов.

В практиката си той и колегите му ежедневно се сблъскват с различни случаи. Налага се спасителите да се отзовават на сигнали за сваляне на котки от високи дървета, покриви и тераси, да вадят пропаднали домашни любимци в шахти, да ловят промъкнали се в къщи и автомобили змии, да гонят рояци стършели. Често извеждат заключени по високи етажи хора, закъсали в асансьори, помагат на медицински екипи да пренасят болни с наднормено тегло. Гасят възпламенили се комини. Опитният служител няма да забрави комична ситуация, която се създала при гостуване на софийски цирк във Велико Търново. Получил се сигнал, че се е запалила караваната на клоуна и пожарникарите хукнали да гасят пламъците. За да стигнат до фургона-факла обаче се наложило да минат между лъвове, тигри и питони. В бързината никой не забелязал реалната опасност, но едва след потушаването на огнената стихия, униформените осъзнали в каква страховита компания са действали.

"Няма нито един неотработен сигнал, но много често хората досаждат за дреболии, а през това време може да става нещо сериозно. За щастие напоследък фалшивите сигнали рязко намаляха и от началото на тази година са 15. Най-фрапиращият от тях бе от дете, което успя да вдигне на крак и да изпрати до великотърновското село Хотница пожарна, линейка и полиция под предлог, че се разиграва кървава саморазправа. Когато разкрием извършителя на злонамерените обаждания, го предаваме на полицията и вече дори има осъдени, а глобите са солени и варират от 2000 до 10 000 лева", обяснява Лазов.

Той споделя, че има и неволни грешни сигнали. Такъв бил случаят преди месец, когато една вечер санитарни служби пръскали с машини в парковете срещу комари. При акцията се извил пушек, граждани помислили, че нещо гори и побързали да извикат пожарна. Другата крайност пък е, когато хора стават свидетели на произшествие, но не уведомяват спасителните служби като си казват: "След това ще ме викат да ме разпитват, после пък ще ме призовават по съдилища".

"Рекордът за реагиране на сигнали за помощ е 69 обаждания за 24 часа през летния пожароопасен период. По време на проливните дъждове преди година пък обажданията стигнали до 60 за денонощие.Тогава сме реагирали на по два сигнала на час. Най-голямото премеждие миналата година пък беше ходенето пеша 20 км до Лунната долина край златаришкото Средно село, до която не може да се стигне с автомобил. Лично участвах в похода, но накрая бях доволен само от обаждането за благодарност от момчето, спасено от нас след отравяне с гъби в района", разказва Станко Лазов.

Той е категоричен обаче, че никога не се свиква с кървавите гледки при жестоки катастрофи. Последното изпитание бе челен удар на бус и такси край село Арбанаси, при който един загина, а петима, сред които две деца, бяха ранени. Огнеборците рязаха смачканите ламарини на возилата, за да извадят пострадалите. Лазов никога няма да забрави и случай с лек автомобил с баща, син и бременна жена, който при изпреварване се забил челно в камион с дърва. Трябвало да се спре газта, за да не стане взрив, но въпреки неимоверните усилия на спасителите бащата и синът загинали в смазаните ламарини, а бременната съпруга на сина била извадена жива. Много усилия и ресурси бяха хвърлени преди месец при издирването и изваждането на телата на две удавени момчета в река Янтра.

"Не смятам, че сме герои, но когато успеем да спасим човешки живот, радостта е неописуема. Рисковете и за нас са огромни. Случвало се е да влезем в помещение да потушаваме пламъци, а вътре да има складирани газови бутилки и те да започнат да гърмят. Затова винаги се моля в рискованите операции да не пострада колега и всички да се връщаме от произшествие живи и здрави. Гордея се, че хората, с които работя са всеотдайни, много добре подготвени и че семействата ни търпят", подчертава Станко Лазов.

Великотърновските огнеборци вече разполагат с модерна техника. Оборудването и автомобилите на 80 % са подменени с чисто нови.

"В колите има всичко нужно и за даване на първа помощ. От 2013 г. пожарникарите са навсякъде. Заради това всеки ден са подложени на сериозна подготовка, обучения, тренировки, за да могат да реагират адекватно при всякаква ситуация. Непрекъснато провеждаме демонстрации учения по общините пред граждани и деца", подчертава Станко Лазов.

Той не крие удовлетворението си, че с началника на Регионалната дирекция на ПБЗН във Велико Търново комисар Красимир Кръстев са създали много добро взаимодействие с всички институции и служби от региона и страната. Често се налага пожарникарите да действат съвместно с подготвени специалисти от Националния военен университет "Васил Левски" и с алпинисти от планинската спасителна служба "Трапезица".

В помощ на пожарната са и новосъздадените доброволни формирования в осем от десетте общини на Великотърновска област. Доброволците минават на обучение през три етапа в пожарната и в БЧК. Отрядите разполагат с техника. Най-добре е оборудвано формированието в Сухиндол, където кметът Пламен Чернев се е погрижил да купи верижна машина и цистерна "Зил 131" за гасене на горски пожари. Предстои откриване на Кризисен център в свищовското село Овча могила, който ще използва пожарна и две линейки.

Старши инспекторът се радва на 7-годишна дъщеричка Антония, която е родена навръх професионалния празник на огнеборците - 14 септември. Лазов споделя, че се разтоварва като играе футбол с колеги. Така си е отдъхнал след най-дългото дежурство от над 10 дни в потопената от пороите Мизия. Заради това той получи награда от министъра на вътрешните работи.

снимки-личен архив

Снимка 1-

Снимки 2 и 3 -

Снимка 4 - Най-дългата командировка на Станко Лазов е в наводнена Мизия с командно щабния автомобил на РДПБЗН Велико Търново.

Снимка 5 - Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов връчва на Станко Лазов награда извоювана от отбора на РДПБЗН, който спечелил турнира за купата на ОДМВР.

снимка 6 -Станко Лазов по време на спасителна операция.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи