Ето кой е заподозреният за атентата в Страсбург Посещавал е радикални ислямистки кръгове

Стрелецът в Страсбург е трябвало да бъде задържан тази сутрин

На 12 декември 2018 да почерпят

Френската прокуратура започва разследване за тероризъм в Страсбург

Още един загинал след стрелбата в Страсбург 7 са тежко ранените, 4 - леко пострадалите

Стрелецът в Страсбург още не е заловен Официална информация от местните власти: ранените са 10

Ваня Стамболова успя, класира се за финала на „Фермата“

Престрелка в близост до коледния базар в Страсбург, има един загинал и трима ранени (ВИДЕО)

Меркел: „Няма възможности“ за промяна на споразумението за Брекзит

Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Ректори на бунт за пари и студенти

Ректорите на седем държавни университета в Северна България поискаха да бъде отменена промяната в приема за следващата година.

Проф. Денков заяви, че промените ще засегнат университетите със слаба реализация на завършилите

Ректорите на седем държавни университета в Северна България поискаха да бъде отменена промяната в приема за следващата година.

Ректорите на 7 държавни университета от Северна България се обявиха против предлагана от МОН промяна в ПМС 64 от 2016 г., която засяга план-приема за следващата учебна година. Тя ще доведе до редуциране на броя на студентите, а оттам и на държавното финансиране, което получават университетите.

Според недоволните без посочени мотиви и много след като бюджетите на висшите училища са приети от просветното министерство искат максимално допустимият броят студенти да се определя само на база приетите държавна поръчка от предходната година, без да се отчита и платения прием.

“Няма ректор, който да хареса този проект. Несериозно е министър Денков да го предлага месец преди МС да одобри приема и без никаква комуникация с нас”, обяви проф. Пламен Илиев, ректор на Икономическия университет във Варна. Подкрепиха го и колегите му ректори – проф. Росен Василев от Техническия университет-Варна, проф. Велизара Пенчева от Русенския университет, проф. Христо Бонджолов от Великотърновския университет, проф. Георги Колев от Шуменския университет, проф. Райчо Иларионов от Техническия университет-Габрово и доц. Иван Марчевски от Стопанската академия в Свищов.

Министърът на образованието проф. Николай Денков заяви пред “Труд”, че днес предстои извънредна среща на Съвета на ректорите, където той ще обсъди с недоволните промените в план-приема и след това ще коментира темата.

На срещата ректорите ще излязат с предложение постановлението да не се променя за учебната 2017/2018 г., а за следващата да се разработи нов нормативен акт и да се промени коренно философията на финансиране на държавните висши училища.

Решението за намаляване на субсидирания прием в някои професионални направления бе взето през февруари от екипа на проф. Денков. Министърът беше категоричен, че орязването на броя студенти е неизбежно и ще засегне университетите със слаба реализация на абсолвентите.

“Допълнително намаление ще има за икономическите специалности. Целта на промените е ректорите да разберат, че заявяването на повече места не води до нищо, тъй като няма деца, които да учат. Заявяването на места на исторически принцип съответства на много по-голям брой завършващи зрелостници от тези, които имаме днес”, коментира тогава Денков.

 

03-10-za-blicПроф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ пред “Труд”:

Това е пагубна стъпка


– Как ще се отрази промяната в ПМС 64 на приема във ВТУ, ако МОН все пак реши да я направи?

– Това ще е пагубна стъпка. За последните 3 г. държавните субсидии за ВТУ са намалели с над 1 млн. лв., а предлаганата в последния момент промяна в ПМС 64 ще доведе до ново, драстично свиване и до липсата на шанс изобщо да откриваме нови направления, дори и да има търсене. Защото предложението е максимално допустимият брой студенти да се определя само на база приетите държавна поръчка от предходната година. Този проект ни се сервира без никакво обсъждане и в крайно неподходящ момент, тъй като отдавна сме разчели бюджетите си по досегашните правила. Лошото е, че липсва диалог с министерството. Ние искаме да се чуваме, а не само да слушаме.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Много университети,малко студенти.Извод-намалете драстично броя на университетите-само за пари зеят

  2. До Министъра
    Проверете най накрая защо в медицинските университети цялата държавна субсидия се разходва само за заплати. Нали трябва да е за обучение-тоест от субсидията примерно 70% да се разходва за заплати. Това е управление на финансите по феодален принцип, данъкоплатеца дава, ректора разходва.

  3. А простите студенти си дават парите на Лазар Лазаров и псевдо фирмата му Colmex Pro, които на свой ред нямат лиценз да продават и купуват акции на територията на страната и да управялват пари.

  4. В затвора трябва да е Василев, Тави Петрееску, Павел Кочалка. Това са все хора създали пирамиди и искащи да ограбятклетия българин дето няма пари, като го лъжат, че ще търгуват с акции. Всъюност им даваш колкото пари имаш, вероятно последни спестявания и се получават измами и кражби.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.