на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ректорът на МУ – избран законно и прозрачно

Ръководството на Медицинския университет-София предаде на Контролния съвет на учебното заведение документите от Общото събрание, на което бе отзован ректорът проф. Вихра Миланова и избран проф. Виктор Златков.

Протоколите и бюлетините от вота бяха отворени пред всички членове на Съвета в кабинета на ректора. Документите, удостоверяващи, че всички правила при избора са спазени, бяха заверени в присъствието на двама нотариуси, които потвърдиха тяхната изрядност.

На събитието присъстваха и преподаватели в МУ-София, както и представители на медиите. Юристите бяха категорични, че избирането на проф. Виктор Златков проведено напълно законно и прозрачно.

„Контролният съвет има право и задължение да провери законността на избора и в едномесечен срок да докладва резултатите пред Академичния съвет и Общото събрание. Съветът е в същия състав, с изключение на двама души, който е провел и избора на проф. Миланова. Той е назначен от предишното Общо събрание, така че няма никакво място за съмнение в прозрачността му“, увери проф. Радослав Гърчев, председател на Изборната комисия на ОС. Той обясни, че покани за събранието са изпратени до всички 400 делегати, имащи право на глас.

Гласуването е протекло в осем изборни бюра, където делегатите са били разделени по азбучен ред. До тайния вот са допускани само регистрирани лица, които са представяли лична и делегатска карта. След това документите са запечатани от тричленни комисии. Всички членове на комисиите дойдоха в кабинета на ректора, за да потвърдят истинността на подписа си.

„Всеки е тук за да докаже, че е участвал в един справедлив и честен избор“, заяви проф. Гърчев.

„Днес доказваме, че всичко, което сме представили отговаря на истината и изборът е проведен прозрачно. И аз самият за първи път виждам документите. Те се отварят публично. Досега кутиите бяха поверени на мен като ректор на отговорно пазене, но всички виждате, че са запечатани“, каза новият ректор проф. Златков.

Той беше избран след заседание на Общото събрание на 11 октомври с 235 гласа при гласували общо 277 делегати и 10 невалидни бюлетини.

Показват резултатите на Кунева

„Контролният съвет е органът, който има право да отвори пликовете с протоколите и бюлетините. Всяко друго отваряне преди днешния ден, без присъствие на членовете му, би нарушило легитимността на избора“, каза проф. Златков в отговор на претенциите на министър Меглена Кунева, която поиска документите по-малко от 24 часа след вота.

„Единствено съдът може да провери процедурата. Аз работя в Медицинския университет в София от 48 години и изборът винаги се е провеждал така“, категоричен беше зам.-ректорът проф. Радомир Угринов.

Новият ректор поф. Виктор Златков увери, че след като документите са заверени от нотариуси веднага ще бъдат изпратени в МОН, откъдето оспориха легитимността на избора му.
Относно решението гласуването да бъде закрито проф. Угринов обясни, че то се наложило заради опити събранието да бъде саботирано. Допълнителен мотив били и спекулациите, че на събранието са допускани хора, които нямат право на глас.

Особености на българското обвинение

Бившият ректор на МУ акад. Ваньо Митев, който бе начело на учебното заведение два мандата до април тази година, бе обвинен за финансови злоупотреби и корупционни практики в периода 2014-2016 година за 270 000 лв. Заради това му беше наложена парична гаранция от 20 000 лв.

Същата парична гаранция – 20 000 лв. бе наложена и на бившият областен управител на София Веселин Пенев за няколко престъпления по чл. 219 и 220 от НК – за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, от които е произлязла вреда за държавата в размер на над 11 млн. лв.


Няколко студенти по право от СУ „Св. Климент Охридски“ попитаха „Труд“ как българското обвинение мери тежестта на евентуалните простъпки и 270 000 лв. според коя юридическа норма са равни на 11 милиона лева.

Труд“ е безпомощен да отговори. Посъветвахме студентите да питат радио „Ереван“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Добре че екзотичните командировки са ви избодоха очите, а не какво е направил за Университета – от 0 е напълнил сметката със 100 млн. лв. , чрез изключителна инициативност и управленчески стратегии и умения…Но бай Ганьо си остава бай Ганьо и не знае , нито желае да се научи да вижда същественото и да отдаде заслуги другиму: той знае само да плюе, но сам не е способен нищо да направи!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.