„Република, напред!“ остана без мнозинство

На вота през 2017 г. “Република, напред!” спечели 314 мандата, но през последните месеци е изправена пред вълна от отцепници.

Ще разчита на подкрепата на депутати от други групи

Отцепници от президентската партия формираха нова група във френския парламент

Отцепници от управляващата партия “Република, напред!” на президента Еманюел Макрон обявиха формирането на нова, девета група в парламента на Франция, предаде Ройтерс.
Така те лишиха президентската формация от абсолютното мнозинство, с което разполагаше досега. Групата на управляващата партия остана с 288 депутати, което е с един по-малко от нужните за абсолютно мнозинство.

Новата парламентарна група, която се състои от 17 народни представители, е наречена “Екология, демокрация, солидарност”. Тя се води независима и не се причислява като клоняща нито към управляващите, нито към опозицията. Очакванията са тя да засили натиска за повече лява политика. Неин представител обяви, че възнамеряват да допринесат за “силна амбиция за социално и екологично преобразяване”.

В парламента “Република, напред!” може все още да разчита на подкрепата на около 50 депутати от други, основно центристки групи. А може и да си върне абсолютното мнозинство с присъединяването към редиците є на бъдещата приемничка на подал оставка народен представител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа