Реставрират бившата Софийска банка

Започна реставрацията на бившата Софийска банка на ул. "Преслав" 24 във Варна

Крупни фермери от Добруджа възраждат сградата-емблема на Варна

Започна реставрацията на една от най-емблематичните сгради във Варна-на някогашната Софийска банка, която е паметник на културата и архитектурата. След няколкогодишна сага за спасяването й от рухване, започнаха ремонтни дейности от възложителя "Сити актив"ЕООД. Новите собственици са баща и син, едни от най-крупните фермери в Добруджа, които ще я правят бизнес офис, научи "Труд".

Отначало беше изготвен технически паспорт за актуалното състояние на сградата, със заповед на кмета се извършиха аварийно-ремонтни укрепващи действия и се изготви проект за реставрация, минал на съгласуване в МК и НИНКН. Направено е археологическо проучване на терена и е издадено разрешение за строеж, обясни главният архитект на града Виктор Бузев. Сградата е строена през далечната 1922 г. по проект на арх. Дабко Дабков, а изящната статуя на фасадата на римския бог на търговците Меркурий е дело на знаменития Кирил Шиваров.

Софийска банка е построена върху бившия хотел "Русия", в който през 1890 г. е отседнал Иван Вазов и е написал пътеписа си "Варна-един наш Черноморски бисер", припомни историкът и писател Християн Облаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони