За провокация и за подхвърлени пари в случая с Иванчева и дума не може да става, заяви Сотир Цацаров

Валери Симеонов: НСТС единодушно отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на КСО

Модерен лазер за лечение на ретината заработи в Медицински университет-Варна

Санкт Петербург – Градът на Петър или Версай на Изтока

За 101 места за субсидирана заетост кандидатстват общините в Сливенска област

15 училища и два ВУЗ-а участваха в Панорама на образованието в Сливен

Мъж се хвана на работа, близки и полиция го дирят

Надал се уплаши от Григор

Окачват разпятия във всеки кабинет на властта в Бавария Хорст Зеехофер: Ислямът не принадлежи на Германия

Малолетен убиец отива в интернат

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Референдум решава за добива на злато в Трън

Снимка: Архив

Местен референдум ще решава дали да се за добив на злато на територията на общината. Допитването ще се проведе на 11 юни, единодушно решиха на последното си заседание общинските съветници.
Въпросът, на който жителите на Трън ще отговарят на 11 юни, е: „Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“. Питането е формулирано по предложение на кмета на общината Станислав Николов. Заместничката му Цветислава Цветкова посочи, че във въпроса са засегнати само устройствените планове, тъй като даването на концесия на терени за добиване на злато се извършва от държавата, а не от общината. Мотивите на общинските съветници за иницииране на местно допитване по въпроса за добив на злато в Трън са внесените подписки от различни сдружения, които са „за“ и „против“.

На 8 февруари 2017 година Общинският съвет в Трън реши заедно с изборите за народни представители на 26 март да се проведе и местен референдум за добив на злато в региона. Предложението за допитване на гражданите беше направено от кмета на общината Станислав Николов след като Сдружение „Трън“ се обяви против намерението на частна фирма за разработване на златно находище в региона. На 23 февруари бе взето решение и за одобряване на изборните книжа за референдума.

Сдружение „Трън“ сезира главния прокурор Сотир Цацаров относно издаденото разрешение за златодобив в региона. Проверката установи, че подписът на министър Нона Караджова е невалиден, тъй като е направен 17 дни преди да встъпи в длъжност като министър на околната среда и водите. Със заповед от 7 март 2017 година областният управител на Перник Васил Михайлов отмени решението на Общинския съвет за изборните книжа, защото е трябвало да бъде взето в един ден с решението за местния референдум и изборите. Поради това на 13 март 2017 г. на извънредно заседание Общинският съвет в Трън отмени решението си за провеждане на местен референдум за добив на злато в региона заедно с изборите за народни представители.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Наясно ли са Трънчани по какъв метод ще се добива метала ? Наясно ли са дали ще се рафинира в България ? Ако се изнася – каква ще е цената ? И накрая – какво ще получи ОБЩИНА ТРЪН ? АКО НЕ СА НАЯСНО – РЕФЕРЕНДУМЪТ Е ХАРЧЕНЕ САМО НА ПАРИ !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.