Решават през ноември за коледни добавки (Обзор)

Министърът на финансите Владислав Горанов обсъди проектобюджета за 2019 г. със синдикатите.

Вместо дефицит хазната ще има излишък от 600 млн. лв. в края на годината

Приходите нарастват с 4,6 млрд. лв.

През ноември ще стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите, стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов след среща в КНСБ, на която представи проектобюджета за 2019 г. “Рано е, работим върху това. Вижда се, че от трансферите на държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестявания, което да даде възможност на правителството в тази посока. Предполагам, че до средата на ноември ще имаме яснота. Ако се стигна до такова решение, то трябва да бъде изплатено с пенсиите през декември”, заяви Горанов.

4,6 млрд. лв. повече приходи ще влязат в хазната през 2019 г. 2,3 млрд. лв. от тях ще се съберат от данъци, показват разчети на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). 60% от сумата обаче ще платят хората, а само 40% ще дойдат от бизнеса. Навсякъде в Европа бизнесът плаща много повече, припомниха синдикатите.

“Бюджетът за 2019 г. е най-добрият, който сме виждали в управлението на премиера Бойко Борисов”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на срещата с министър Горанов. При изпълнението на фискалната рамка тази година се очаква да излезем на плюс до 600 млн. лв., въпреки че беше заложен дефицит, допълни Димитров.

В бюджета за 2019 г. са заложени допълнително 1,2 млрд. лв. за пенсии, здраве, социални помощи и обезщетения. “Естествено, че не стигат, винаги са нужни повече пари, но това ще доведе до ръст на пенсиите с 6%”, коментира Димитров. Синдикатите похвалиха ръста на осигурителните вноски и предвидените допълнителни разходи за заплати – 900 млн. лв. повече спрямо 2018 г.

Синдикатите, обаче, не са доволни от заложеното в проектобюджета запазване на нивото на обезщетението за майчинство през втората година на 380 лв. Не се предвижда увеличение и на обезщетенията за безработица.

Коментари

Задължително поле