Решение на Апелативния спецсъд: Намалиха с 12 години присъдата на Иванчева (обзор)

Снимка: Ладислав Цветков
Десислава Иванчева и Биляна Петрова се заканиха, че ще обжалват присъдите.

Бившата кметица на „Младост” получи 8 г. затвор за поискан и получен подкуп

Заместничката й е със седем години

Апелативният спецсъд намали днес присъдата на бившата кметица на софийския район „Младост”. Десислава Иванчева получи 8 години затвор за поискан и получен подкуп. С по-ниски наказания са и заместничката є Биляна Петрова - 7 г. зад решетките и Петко Дюлгеров - 6 г. На първа инстанция Иванчева получи 20 г. затвор, Петрова - 15 г., а Дюлгеров - 12 г.

Тримата бяха признати за виновни, че от 16 до 19 март 2018 г. са поискали 250 хил. евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му за реализиране на строеж в общината. Месец след това са намалили исканата сумата на 187 хил. евро. Първата вноска от 70 000 евро е предадена на 17 април 2018 г., когато бяха арестувани.

„Подкупът е в особено големи размери, но не представлява особено тежък случай, защото се изисква и особена обществена опасност на дееца. Такава е налице за извършеното престъпление, но не може да бъде убедително аргументирана за подсъдимите”, обясни председателят на съдебния състав Георги Ушев.

Бившата кметица е осъдена да плати и глоба от 15 000 лева и няма право да заема ръководна и държавна длъжност в период от 10 години. От присъдата й се приспада задържането й под стража и това под „домашен арест”.

„Как да съм доволна, ние сме абсолютно невинни. Ще продължаваме да се борим”, коментира бившата кметица. Адвокатът й обяви, че ще обжалва присъдата пред Върховния касационен съд.

Коментари

Задължително поле