РЗИ: Морската вода край Варна е чиста

След масовия мор на риба обследват всички потенциални замърсители на езерото

Морската вода от Златни пясъци до Бяла е чиста. Това обяви директорът на РЗИ-Варна Дочка Михайлова, след като социалните мрежи прегряха от коментари заради бурния цъфтеж на фитопланктон и регистрирания масов мор на риба в езерото, в което от 9 месеца се изливат отпадните води от два квартала заради пробив в подводен тръбопровод.
 
Ремонтът на авариралия тръбопровод във Варненското езеро тече от седмица. Въпреки продължаващия 9 месеца разлив на отходни води морето пред градските плажове е чисто, показват първите за сезона проби, взети от РЗИ.
 
На съвместен брифинг с кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев директорът на РЗИ оповести, че първите за този сезон проби, взети в понеделник и вторник от 23 зони за къпане са показали, че качеството на морската вода на 21 места е отлично, а на плажа в кв. Аспарухово и на Офицерския плаж е добро. Такова е било то и през октомври миналата година,  посочи Михайлова. Сега проби от водата от Офицерския, Южния, Централния плаж и от този в Аспарухово ще се вземат 3 пъти седмично, а от останалите - два пъти. "При всяко отклонение от нормите гражданите ще бъдат уведомени веднага", декларира кметът.
 
Той призова да не се спекулира с чистотата на морето в началото на трудния летен сезон. "Наред с цъфтежа на два вида фитопланктон, започна да цъфти и политически планктон. Много хора се упражняват по темата за замърсяването на езерото, но отговорите са в ръцете на компетентните институции", каза Портних. Той добави, че измирането на риба в езерото не е причинено от пробива в тръбопровода, който е на километри от засегнатата зона и в обратна на течението посока. До дни областната управа ще е готова с доклад за потенциалните замърсители на езерото, което се простира на територията на общините Варна, Девня и Белослав и в което се вливат две реки, обяви Стоян Пасев. "Всяка тръба, дори и изоставените, ще бъде обследвана и всички незаконни зауствания ще излязат наяве", обеща той. По повод готвения заради замърсяването протестен флашмоб пред общината тази вечер кметът отново заяви, че местната администрация не може да бъде упреквана в бездействие по темата с разлива на отходни води в езерото, тъй като веднага е уведомила всички институции за аварията и от миналия септември работи за отстраняването й. В ремонта, обезпечен с 1,3 млн. лв. от МРРБ участват робот, 3 плавателни съда и 14 водолази, които са мотивирани да работят денонощно, увери Портних. 
 
 

Коментари

Задължително поле