„Рибарите“ на Дечко Узунов с улов за 33 000 евро

"Рибари", Дечко Узунов

На проведения в четвъртък вечер търг номер 103 на картини на аукционна къща „Аполон и Меркурий“ в Гранд хотел София част от творбите бяха артистично опаковани в страници от културни рубрики на в. „Труд“.

Практика на аукционната къща е по време на търг да става наддаване „на тъмно“. Картината е опакована, а в залата се обявяват само инициалите на художника, след което борбата започва. На търг 103 е имало дори български клиент от Япония, който е наддавал до последно по телефона, сподели пред „Труд“ единият от съсобствениците на аукциона Игор Марковски.

Най-висока цена при наддаването получи картината „Рибари“ от Дечко Узунов – 33 000 евро при начална цена 7 000. Великолепният акварел „Бежанци“ на Иван Милев тръгна от 4500 евро и стигна до 14 000. Невероятното платно „Портрет на Мария Стоилова“ на Иван Бояджиев смени собственика си срещу 18 000 евро.

За първи път у нас освен картини на търг бяха извадени и фотографии от известни творци – Цветан Томчев (от в. „Труд“), Милан Христев, Ивайло Стоянов, Станимира Ройдева и Иван Григоров. Повечето от тях се продадоха успешно на цени до 500 евро.

„За фотографиите и творбите на млади автори нашата аукционна къща даде бонус и не удържа комисионна от цената“, каза г-н Марковски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура