Още 2 дни грипна ваканция в Шумен

Еврокомисията: Следи ситуацията около изпълнението на проекта „Турски поток“

Комплексният онкологичен център в Стара Загора получи прецизна диагностична апаратура

1000 лв. глоба за ветеринар, „заклал виртуално” овце и подправил подпис Докторът целял да поправи грешки със сбъркани номера на ушни марки

Иван Гешев: Разследването на хавалдарите е едно от първите такива в Европа По света през мрежата годишно минавали между 100 и 300 милиарда евро

Полиция претърсва Централната автогара и жп гарата в София

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки

Осъдиха наркодилър на 2 години и 4 месеца

15 000 строителни фирми работят в сивия сектор От браншовата камара настояват всички компании да бъдат вписани в професионалния регистър, за да се гарантира качеството на изграждане

Учениците в Благоевград няма да учат на 4 февруари

Две деца потрошиха 16 коли в автокъща Погромът станал като подкарали "Нисан"

Заради болни доктори затвориха Инфекциозното отделение в болницата в Добрич Насочват пациентите към здравните заведения във Варна

Премиерът Борисов: За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика, заяви министър-председателят

Арестуваха 43-ма чужденци у нас, извършвали нерегламентирани парични преводи Организатор е сирийски гражданин, свързвал се с лица, подпомагащи тероризъм

Преследваха беглец от проверка, нямал книжка Серия пътни нарушители без книжки и регистрация изловиха в Разградско

Рибата и мидите в Черно море са чисти

Снимка: Pixabay

Общата концентрация на токсични химични елементи в черноморските и сладководни риби намалява и е под максимално допустимите граници, определени в ЕС. Това показват резултатите от едногодишно наблюдение на Черно море, река Дунав, крайбрежните езера – Варненско и Бургаско, както и язовир „Мандра“.

За проучването са подбрани местни видове риби, разпространени в големи популации, които имат най-голямо значение за хората. Това са черноморските кефал, кая, трицона, сафрид, чернокоп, хамсия и заргана, както и сладководните – каракуда, платика, бабушка, шаран, таранка, сом, скобар, морунаж и бяла риба. Изследвани са също и черноморски миди. Анализ на всички резултати показва, че консумацията на черноморски риби не представлява риск за човешкото здраве, подчертават учените.

Изследванията са направени по проект финансиран от МОСВ чрез програма „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Чрез специална апаратура, закупена в рамките на проекта, учените са определили съдържанието на елементите арсен, кадмий, хром, мед, желязо, манган, никел, олово, цинк и живак. Резултатите за токсични елементи показват по-високо съдържание в пробите черноморски риби в сравнение със сладководните от река Дунав и крайбрежните езера.

Съдържанието на токсичните елементи в изследваните миди е по-високо от това за рибите.

За всички видове обаче учените са категорични, че получените резултати са под максимално допустимите граници, определени в ЕС. Хлорорганичните замърсители в рибите и мидите също сочат стойности под максимално допустимите за ЕС.

Ръководителят на катедрата по химия проф. Мона Станчева отчете, че по проекта е създадена, оборудвана и подготвена за акредитиране единствената в България специализирана лаборатория за химични анализи на морски ресурси и аквакултури. Изграден е и „Център за трансфер на знания и иновации“, който да анализира данните и да координира връзките на лабораторията с публични, частни и неправителствени структури.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.