Никита Джонсън показа секси форми по бански (СНИМКИ)

Нинова: За 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти

Защо жена зад волана е като богиня?

Запорираха всички банкови сметки на община Чепеларе

Великобритания няма да освобождава предсрочно лица, осъдени за тероризъм

26-годишна майка на две деца е в неизвестност от 14 дни

Прогнозират огромен ръст на индустриалните площи Наемите са от 10 дo 14 лв. нa кв. м

Слънчево време днес, дневните температури ще са между 4 и 9 градуса Затоплянето продължава и утре

Делото за импийчмънт на Тръмп започва в Сената

Няма Алла-бала! На 70 руската певица шокира с нов имидж

Принц Хари отпътува за Канада

Заразените с мистериозния китайски вирус се увеличиха тройно

Украинският самолет край Техеран е бил свален с две зенитни ракети

Путин, Тръмп и деглобализацията Двамата се оказват необходимите лидери с оглед на историческия момент и интересите на обществата

Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 21 януари 2020

Рибата и мидите в Черно море са чисти

Общата концентрация на токсични химични елементи в черноморските и сладководни риби намалява и е под максимално допустимите граници, определени в ЕС. Това показват резултатите от едногодишно наблюдение на Черно море, река Дунав, крайбрежните езера – Варненско и Бургаско, както и язовир „Мандра“.

За проучването са подбрани местни видове риби, разпространени в големи популации, които имат най-голямо значение за хората. Това са черноморските кефал, кая, трицона, сафрид, чернокоп, хамсия и заргана, както и сладководните – каракуда, платика, бабушка, шаран, таранка, сом, скобар, морунаж и бяла риба. Изследвани са също и черноморски миди. Анализ на всички резултати показва, че консумацията на черноморски риби не представлява риск за човешкото здраве, подчертават учените.

Изследванията са направени по проект финансиран от МОСВ чрез програма „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Чрез специална апаратура, закупена в рамките на проекта, учените са определили съдържанието на елементите арсен, кадмий, хром, мед, желязо, манган, никел, олово, цинк и живак. Резултатите за токсични елементи показват по-високо съдържание в пробите черноморски риби в сравнение със сладководните от река Дунав и крайбрежните езера.

Съдържанието на токсичните елементи в изследваните миди е по-високо от това за рибите.

За всички видове обаче учените са категорични, че получените резултати са под максимално допустимите граници, определени в ЕС. Хлорорганичните замърсители в рибите и мидите също сочат стойности под максимално допустимите за ЕС.

Ръководителят на катедрата по химия проф. Мона Станчева отчете, че по проекта е създадена, оборудвана и подготвена за акредитиране единствената в България специализирана лаборатория за химични анализи на морски ресурси и аквакултури. Изграден е и „Център за трансфер на знания и иновации“, който да анализира данните и да координира връзките на лабораторията с публични, частни и неправителствени структури.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.