Рибена чорба срещу коронавирус измислят рибарите

Тотяна Байкушева

Писиар тест означавало- "пий си ракията", няколко души ходили да търсят пчели да ги нажилят за имунитет

Рибена чорба срещу коронавирус измислиха рибарите. Съвсем на скоро вирусът натръшкал мнозина, но слава богу, вече са на крака. Не е естествено, ако морските вълци не пуснат лъкардии за пандемията, макар, че умират от страх. Това не им пречи да разпространяват, че писиар-тестовете всъщност означавали "пий си ракията", че пушачите не ги хващало и че няколко души тръгнали да търсят в гората пчелни кошери, за да ги нажилят пчели. Чули отнякъде, че това помагало срещу заразата.

Морските вълци смятат, че много за подобряване на здравословното им състояние е допринесла рибената чорба, която всеки ден съпругите им оставяли да къкри на печката в хижите им. Тайната и съставка девесил изиграла огромна роля, смятат морските. По принцип тя дава "девет сили"- оттам и името и- "девесил". Подправката, която дава сили, като храна и лекарство, била известна още на римляните. В ранното Средновековие англичаните я използвали да си правят напитки, които тонизират и ободряват, нижат разкази рибарите. 

Те поровили и прочели, че действа добре на сърдечно съдовата и нервната система, че се бори срещу туберкулозата и укрепва стомаха. Важно е да се отбележи, че в рибената им чорба имало някоко вида риби- чернокоп, паламуд, попче, карагьоз и зарган. 

Рибите са пълни с омега- 3 мастни киселини, и не само това. Ескимосите например, които консумират основно риба, много рядко страдат от болести на сърцето, заключават риболовците. Рибата съдържа аминокиселини като триптофан, метионин, треонин, хистидин и лизин. Сред многото винамини, в черния дроб и хайвера на рибите се съдържа и витамин В12. Съдържанието на полезни минерални вещества също не е за подценяване: калций, фосфор, сяра, калий и магнезий, както и от микроелементите: мед, селен, цинк, йод, кобалт, манган, флуор и др.

Така, че рибената чорба си е помощник срещу коронавируса, коментират бургаски рибари. Сега всички всеки ден сърбат профилактично по една паница на ден. Някои зевзеци прекаляват с хваленето и обясняват, че дори си правят гаргара с чорбата- било много полезно и за гърлото.

"Абе "Бай бабо, да не те стигне мечка, това е", заключават рибарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони