Риболовци готвят пътни блокади, искат оставки в ИАРА

рибари

Над 50 собственици на риболовни кораби от Варна, Каварна, Балчик, Бяла и Поморие се събраха на пети за последните 2 месеца протест. Пред офиса на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура /ИАРА/ във Варна те възроптаха срещу политиката на ръководството на базираната в Бургас агенция и настояха отново за оставката му.

"Репресират ни с безсмислени проверки, плашат ни, вместо да работим ръка за ръка. Липсва визия за развитието на сектора, в който от 8-9 г. само се трупат нерешени проблеми", изреди председателят на националното браншово сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев.

Според него в момента голяма част от близо 110 риболовни кораба по нашето крайбрежие стоят на брега в разгара на сезона на калкана. "Който излезе, го скъсват от проверки за какво ли не. Хабим гориво, а вместо улов най-много да се върнем с някой акт. Той пък води до спиране на кораба за определено време, а при нас ден година храни. Въртим се в омагьосан кръг", гневно коментираха рибари от Каварна и Балчик.

Те дадоха за пример свой колега, който първи получил разрешително за улов на калкан, но щом излязъл в морето, мобилна група на ИАРА го подложила на 5-часова проверка. "Забавиха и разрешителните. Дават ги чак сега, а до 15 април трябва да изпълним 50% от годишната квота от 43,2 тона калкан, иначе ще има санкции. Не ни помагат, а се държат с нас като с бракониери и престъпници", добави Христо Спасов от Балчик.

Колегите му припомниха, че вече са претърпели финансови щети при есенния риболов, когато над 20 кораба от Севера се прибраха предсрочно от Юг, въпреки че още имаше богати рибни пасажи. Тогава от ИАРА ги преследвали, задето ловят преходни риби като сафрид, чернокоп и трицона в зоната от 1 до 3 мили от брега.

"От 15 септември до 15 декември това е разрешено със заповед на МЗХ, но чиновниците объркаха преходните риби с проходни, каквито са карагьозът и забранените за улов есетрови риби и налагаха неправомерно санкции", обясни Емил Милев. На протеста имаше и представители на преработвателни фирми, които се оплакаха, че се бавят проектите по новата ОП "Рибарство и аквакултури". Преди 2 седмици браншовиците са запознали с проблемите и исканията си служебния зам.-министър на земеделието проф. Иван Палигоров.

"Отговор нямаме и затова подновихме протестите. Те ще продължат и в петък, когато ще решим дали да преминем към гражданско неподчинение. Готови сме да блокираме пътища, за да ни чуят. След всеки от нас има по 4-5 души работници, а заради репресиите на ИАРА повечето от тях и семействата им гладуват, а ние режем кораби на скрап, вместо да ловим риба", обобщи Милев.

Коментари

Задължително поле