Рим е готов да съдейства за възобновяване на диалога между Москва и Брюксел, заяви италианският премиер

„Рим се надява, че диалогът между Москва и Брюксел ще бъде възобновен и сме готови да съдействаме”. Това заяви в интервю за ТАСС италианският министър-председател Джузепе Конте.

Вчера в Москва се състоя среща между него и руския президент Владимир Путин.

По думите на Конте евентуалната изолация на Италия от процеса по възобновяване на диалога би била пропусната възможност за развитие на отношенията между ЕС и Русия.

„Опитваме се да привлечем в тази дейност всички европейски партньори, защото по този начин ще можем да подобрим цялостно отношенията в Европа, както и да наваксаме пропуснатите възможности през последните години. Диалогът, който се култивираше в продължение на 25 години, изведнъж беше прекъснат по неизвестни причини”, посочи италианският премиер.

„Искаме да помогнем на Русия, но знаем, че ако само ние ѝ помагаме, ще бъде твърде малко. Ето защо искаме да въвлечем и други страни”, добави той.

Повечето държави от ЕС, начело с Германия, настояват санкциите срещу Русия да бъдат удължени, докато мирът между Украйна и Русия не бъде възстановен.

Според италианския премиер обаче санкциите пречат на диалога и трябва да бъдат премахнати.

В рамките на срещата между Владимир Путин и Джузепе Конте бяха подписани няколко търговски и инвестиционни споразумения. Тяхната цел е да подобрят бизнес сътрудничеството между Москва и Рим, имайки предвид тежестта на санкциите върху Русия от последните няколко години.

След срещата стана ясно още, че Москва проучва възможността за включването на Италия към газопровода „Турски поток“.

Кремъл не изключвал и вариант за присъединяване на други страни от ЕС към проекта, но само при гаранции, че няма да се повтори историята с „Южен поток”.

Коментари

Задължително поле