РИОСВ предлага обследване за 51 дни в Нова Загора

РИОСВ в Стара Загора е внесла предложение в екоминистерството да бъде извършено имисионно обследване в Нова Загора през 2018 година - съобщиха от екоинспекцията. Поводът - постъпващите сигнали от граждани за разпространение на неприятни миризми от производството на завода за биогаз, собственост на фирма "Градус 2". Екологията прави разлика между "емисия" и "имисия". Имисията е образуваната концентрация на отделяните в околната среда вещества в непосредствена близост до обекта - поясниха специалисти.

Само през декември на зеления телефон на екоинспекцията са били получени сигнали на пет различни дати за това, че в Нова Загора се усеща неприятна миризма. От РИОСВ съобщиха, че през миналата година са извършени 9 проверки на инсталацията за биогаз, били са издадени 15 предписания.. Издаден е и един акт за админитративно нарушения за разпространение на миризми извън границите на площадката. През посочения период е направено и имисионно обследване в Нова Загора, възоснова на което е била направена оценка, че няма риск за здравето на населението. "Инсталацията е приведена в съответствие с изискванията на екологичната нормаивна уредба" - сочат от екоинспекцията. Направеното предложение за имисионно обследване през тази календарна година предвижда то да се извърши на четири пъти с обща продължителност от 51 дни. Чака се одобрение от МОСВ.

Преди дни общински съветници от опозицията поискаха да бъде проведен референдум, на който гражданите да кажат дали искат завода за биогаз да бъде затворен до отстраняване на проблемите. Предложението не мина в местния парламент, тъй като нито кметът, нито самият общински съвет са овластени от закона да затварят предприятия. Междувременно от общината съобщиха, че е получено писмо от фирма "Градус 2", в което се съобщава, че са направени подобрения в завода, за да не се излъчва неприятната миризма.

Коментари

Задължително поле