На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Рицарите на Малта дариха линейка на „Пирогов“

Снимки: Любомир Николов

Университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ днес получи ценно дарение – специален парамедицински автомобил-линейка. Щедрият акт беше дело на Велик Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта. Тържественият ритуал пред главния вход на болницата започна с освещаване на линейката от отец Лъчезар от храма „Покров Богородичен“. Той благослови благородното начинание на Ордена и се помоли за здравето на всички, които ще се возят в линейката – болни и медици.

От името на Рицарите на Малта Великият Приор на Велик Приорат България на Ордена г-н Иван Ганчев връчи на проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, красиво оформено свидетелство за дарение и ключовете от автомобила. На церемонията присъстваха посланикът на Ордена в България, Н. Пр. Марио Понте, както и рицари и дами от Ордена.

Проф. д-р Балтов благодари за щедрия жест и подчерта, че този автомобил линейка е изключително полезен за дейността на лечебното заведение. Той ще позволява да се постигне по-бързо и адекватно реагиране в спешни ситуации, засягащи пряко живота и здравето на пациентите на „Пирогов”.

С автомобила-линейка специалисти ще могат да стигат за по-кратко време до болницата, когато се налага да бъдат извършени операции по спешност. С него ще може да се набавят спешно кръв и кръвни продукти. „Подобен акт на дарение е от изключително значение за нас, защото той подпомага процеса на работа в динамичния темпоритъм на „Пирогов”, подчерта още проф. Балтов.

Това е първата инициатива между двете организации след сключения между тях меморандум за съвместно сътрудничество. Благодарение на него млади лекари от „Пирогов“ ще могат да почерпят опит от водещи медицински светила от Италия. Лекари от Италия също ще могат да се запознаят с постиженията на водещите ни специалисти в спешната университетска болница на България.

Велик Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта e учреден на 24 ноември 2018 г. с Указ на Великия Магистър на Ордена. Досега в България имаше само посолство на международния орден. Оглавява го Н. Пр. Марио Понте.

Суверенният Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта е основан през 1099 г. от Жерар де Сасо Монако от Амалфи, с основни цели грижа за бедните и болните и намаляване на смъртността в света. Орденът е християнски, рицарски и международен и е директен наследник на Хоспиталиерите от Йерусалим. Има Велики Приорати и Командерии в повече от 50 страни в света и се ползва с авторитета и официалното признание на международната общност в лицето на Организацията на обединените нации.

Със средства, набрани от благотворителност, Рицарите на Малта са построили и издържат редица хосписи и приюти по света, както и няколко болници в Африка. Освен подпомагането на медицинската и болничната помощ, милосърдието, хуманността и благотворителността, обект на усилията на Рицарите на Малта са защитата, подпомагането и развитието на не по-малко ценните за обществото дейности като образование, култура, преподаване, изследване, проучване, наука, история и литература. Едно от добрите дела, за което са отделили финансиране е и линейката, която даряват на „Пирогов”.

В България орденът се представлява и управлява от Велик Приор, който е назначен с указ на Великия Магистър на Суверенният Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта OSJ. Орденът е различен от и няма нищо общо със Суверенния военен орден на Малта (SMOM) известен в България, като Малтийски орден.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.